24
Wed, Jul

Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid - Je ervaart klachten en daarom heb je een afspraak gepland staan met je huisarts, cardioloog of een andere medisch specialist. Goed dat je deze afspraak hebt staan. Wat jij vertelt is van belang om een goede diagnose te stellen.

En of je doorverwezen / behandeld wordt. Maar soms kan het best lastig zijn om de juiste woorden te vinden voor wat jij voelt en ervaart. Of je denkt dat je je aanstelt. En dan is er ook nog die tijdsdruk: want zo’n gesprek met je arts duurt vaak ook maar kort. Het advies van Harteraad? Bereid dit gesprek thuis al goed voor. Zo ga je voorbereid het gesprek in.

Natuurlijk is elke arts en elk gesprek weer anders, maar een gesprek kan je wel voorbereiden. Helemaal onderaan deze pagina vind je een handige checklist die je kan uitprinten. Op deze checklist vind je vragen die je arts kan stellen. Zo ga je voorbereid het gesprek in. Heb je een controlegesprek staan? Lees dan onze tips voor een controlegesprek met je arts.

Tips voor tijdens het gesprek

  • Sommige artsen gebruiken veel medische termen. Is iets je niet duidelijk? Vraag dan om uitleg.

  • Stel gerust je vragen en voel je niet bezwaard daardoor. Artsen zijn er juist voor om je vragen te beantwoorden.

  • Vraag eventueel om informatie (zoals een folder of iets wat de arts voor je kan uitprinten) om thuis nog na te lezen. Of vraag naar een betrouwbare website. Op harteraad.nl vind je natuurlijk ook veel informatie.

  • Zorg ervoor dat je voldoende bedenktijd krijgt voor belangrijke beslissingen. Zo kun je er goed over nadenken. Wil je tijdens het gesprek met je arts niet beslissen? Geef dat dan gerust aan en vraag wat de mogelijkheden zijn.

  • Aan het einde van het gesprek kun je de belangrijkste punten nog even herhalen. Bijvoorbeeld ‘Klopt het dat … ?’ . Zo controleer je of je het goed hebt begrepen.

Neem iemand mee

Twee mensen horen vaak meer dan één. Vaak helpt het als je een familielid of bekende meeneemt. En ook hij of zij kan vragen stellen tijdens het gesprek. Misschien zijn het zelfs vragen waar je zelf niet aan dacht. Het gesprek opnemen met een telefoon kan ook een optie zijn, dan kan je na afloop terugluisteren wat er allemaal besproken is. Vraag wel aan je arts of dit mag.

Maak je je zorgen?

Heb je veel vragen en komen er daardoor veel emoties bij je naar boven? Dat is heel begrijpelijk, en veel mensen ervaren hetzelfde. Bespreek ook deze emoties met de arts tijdens dit (eerste) gesprek. Je arts kan je geruststellen en meedenken over passende ondersteuning, of professionele hulp. Lees hier meer over emoties.

Checklist gesprek met je (huis)arts

Je ervaart klachten en daarom heb je een afspraak met je (huis)arts. Wat jij vertelt is belangrijk. Zo kan een goede diagnose gesteld worden. En bepaald worden of je doorverwezen of behandeld wordt. Maar soms kan het best lastig zijn om de juiste woorden te vinden voor wat jij voelt en ervaart. En dan is er ook nog die tijdsdruk: want zo’n gesprek met je arts is vaak kort. Het advies van Harteraad? Bereid het gesprek thuis goed voor. Deze vragen helpen je daarbij.

Download de checklist

Bron: Harteraad.nl

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden