24
Wed, Jul

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Gevolgd door planten verzorgen en het bewaren van de huissleutel - NLMagazine/Amsterdam – Het aannemen van pakketjes, het verzorgen van de planten, en het bewaren van de huissleutel zijn de meest populaire vormen van burenhulp, blijkt uit het jaarlijkse buurtonderzoek van Nextdoor* - het platform dat buren met elkaar verbindt - en de Vrije Universiteit Amsterdam onder ruim 18.000 Nextdoor gebruikers.

Het onderzoek toont aan dat tweederde van de respondenten (65%) een prettige omgang tussen buurtgenoten belangrijk vindt, waarbij de kwaliteit van het contact belangrijker is dan de frequentie ervan. Vandaag - Wereld Vriendelijkheidsdag - roept Nextdoor alle buren op om eens extra naar elkaar om te kijken, en hulp aan te bieden. 

Hulp om de hoek
Het jaarlijkse buurtonderzoek laat zien dat de meest gangbare vormen van burenhulp het aannemen van pakketjes (86%), het in de gaten houden van elkaars woning of het verzorgen van planten (68%), en het bewaren van huissleutels (59%) zijn. Maar het delen en hergebruiken van spullen komt ook regelmatig voor. Maar liefst een derde van alle Nederlanders (33%) geeft aan met enige regelmaat spullen te delen of hergebruiken, zoals het delen van een auto of het weggeven van spullen. En bijna een kwart van de Nederlanders (24%) verzorgt of laat regelmatig huisdieren uit van buren, bijvoorbeeld tijdens vakanties.

Tabel 1: Welke hulp geef je aan je buurtgenoten?


Huissleutel meest bewaard in Voorschoten

Uit het jaarlijkse buurtonderzoek blijkt dat in beter gewaardeerde gemeenten zoals De Bilt (72%) en Bloemendaal (78%) buren elkaars huissleutel over het algemeen vaker bewaren dan in relatief laag beoordeelde gemeenten zoals Vlaardingen (48%) en Eemsdelta (43%). Buren uit de gemeente Voorschoten spannen echter de kroon: maar liefst 84% van de respondenten heeft een reservesleutel van de buren. Opmerkelijk genoeg is het percentage dat aangeeft soms of vaak de sleutel te bewaren voor de buren het hoogst in sterk stedelijke gebieden (60%), en juist het laagst bij die op het platteland wonen (56%).

Wereld Vriendelijkheidsdag
‘Ons jaarlijkse buurtonderzoek laat duidelijk zien dat Nederlanders niet te beroerd zijn om buren een handje te helpen, en dat is fijn’, zegt Geert Mol, Country Lead Nextdoor Nederland. Hij vervolgt: ‘Op Wereld Vriendelijkheidsdag en iedere andere dag, roepen we onze buren op om elkaar te ondersteunen wanneer dat nodig is. Dit doen we omdat we geloven in de transformerende kracht van gemeenschap: samen staan we sterker.’

Beter een goede buur dan een verre vriend
Goede buurtcontacten komen altijd van pas. Heb je een oppas nodig voor je huisdier of zoek je een schoonmaker? Ga je op vakantie en hebben je planten water nodig, of wil je op een andere manier hulp bieden aan, of ontvangen van je buurtgenoten? Het is snel geregeld via de Nextdoor app.

Over het onderzoek
*Onderzoek door Nextdoor in samenwerking met de Vrije Universiteit onder ruim 18.000 respondenten in Nederland. De enquêteperiode liep van 1 mei tot en met 3 juli 2023. De online vragenlijst is opgesteld en afgenomen via Qualtrics en gedurende bovengenoemde periode verspreid onder gebruikers van Nextdoor. Leefbaarheid van buurten in Nederland staat centraal in dit onderzoek waarbij vijf thema’s nader bekeken zijn: de frequentie en kwaliteit van het contact met buurtgenoten, het bieden van hulp aan buren, de organisatie van activiteiten en initiatieven in de buurt,  de ervaren criminaliteit en onveiligheid, en sociaal vertrouwen. Het onderzoek is uitgevoerd onder begeleiding van dr. Muis en dr. Smets van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Het Grote Nextdoor Buurtonderzoek 2023 is hier te downloaden.

Over Nextdoor, Inc.
Nextdoor is hét buurtnetwerk waarmee je alles uit de buurten haalt die voor jou belangrijk zijn. Het is ons doel een vriendelijkere wereld te creëren waarin iedereen een buurt heeft om op te bouwen. Buren over de hele wereld maken dagelijks gebruik van Nextdoor om betrouwbare informatie te ontvangen, hulp aan te bieden en te krijgen en om in contact te komen met alles wat lokaal is — buren, lokale bedrijven en overheidsorganisaties. Momenteel maken buren uit 315.000 buurten in 11 landen gebruik van Nextdoor. In de VS gebruikt 1 op de 3 huishoudens de app, in Nederland bijna 1 op de 5 huishoudens. Nextdoor is een in San Francisco gevestigd particulier bedrijf met vooraanstaande investeerders. Voor meer informatie en beeldmateriaal, ga naar nextdoor.com/newsroom.

Quote

Uitgaan nu.nl

24 juli 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching