24
Wed, Jul

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Topsport – Van Ironman Hamburg naar Ironman Waco (VS) naar Ironman Mallorca. “De locatie van mijn eerste hele triatlon heeft vaak moeten wijken. Corona gooide meerdere malen roet in het eten. Maar koste wat het kost ‘moest’ ik van mezelf mijn eerste hele triatlon doen in 2021. Te lang was dit al uitgesteld. De keuzes waren beperkt; veel wedstrijden waren immers vol of geannuleerd. Voor mij bleef uiteindelijk Ironman Mallorca over op 16 oktober. Geen optimale timing vanwege drukte op het werk, maar als ik iets wil, dan doe ik er alles aan om het mogelijk te maken en met enkele concessies te doen op het werk, was ik klaar om te gaan”, aldus topsportster Kyra Meulenberg.

Een Ironman op Mallorca betekent vliegen. Op zich is dat natuurlijk geen probleem, maar met een fiets is dat een behoorlijke uitdaging. Alles verliep gelukkig voorspoedig en een week voor de wedstrijd kwamen Kyra en haar team aan op dit fraaie Spaanse eiland in de Middellandse Zee. Voldoende tijd dus om te acclimatiseren, maar ook om vanuit Spanje nog te werken voor mijn werkgever waar sprake is van een drukke werkweek niet zo maar even is te vermijden.

“Een aantal bevriende atleten en onze coach, Lionel Wille, had zich ingeschreven voor de halve Ironman die tegelijkertijd met de héle triatlon van start gaat ”, vervolgt Kyra. Daarna zou men mij kunnen aanmoedigen. De avond van te voren checkten we onze wedstrijdspullen in in de wisselzone. Ik werd op dat moment eigenlijk best al een beetje zenuwachtig. De start de volgende dag was om 8 uur ’s ochtends. Best wel vroeg, maar eigenlijk ook helemaal prima want rond die tijd was het al zo’n 28 graden. Om fit te kunnen beginnen aan een hele triatlon en om daarvoor ook nog verantwoord te eten en je zo belangrijke rust te nemen, besloten we de wekker te zetten om 03.00 uur. Door vroeg op te staan heb ik immers meer tijd om te eten en krijg ik minder last van mijn maag. Een hele dag sporten op gelletjes en water is echt een ultieme uitdaging voor je maag”.

Zwemmen – 3,9 kilometer
Het begon allemaal erg spannend. Onweer in de vroege ochtend dreigde roet in het eten te gooien. Gelukkig trokken de buien al snel richting zee en dus kon er, zij het ietwat verlaat, alsnog gestart worden.

‘Kyra: “Het zwemparcours was twee keer een ronde van 1.9 kilometer met een ‘Australian exit’ (een stuk het strand op en weer terug in het water). De deelnemers van de hele afstand startten het eerst. Tijdens mijn 2e zwemronde kwam ik behoorlijk wat zwemmers tegen, maar ik zwom snel en eindigde de 3,9 kilometer in 1 uur en 3 minuten!

Fietsen – 180 kilometer
En dan… snel op de fiets met een prachtige route langs de kust en door de bergen voor een rit van 180 kilometer. Heerlijk fietsen. Bij 85 kilometer lag een splitsing. De deelnemers aan de halve afstand gingen links naar het loopparcours en de deelnemers aan de hele afstand gingen naar rechts voor de laatste 90 kilometer. Zo had het natuurlijk moeten gebeuren, maar bij de splitsing was dit ontzettend onduidelijk aangegeven en ging ik per ongeluk linksaf, de verkeerde kant dus!

Ik baalde als een stekker toen ik daar achter kwam. Stoppen en weer een heel stuk terugrijden is natuurlijk vreselijk. Door deze blamage had ik ruim 5 minuten verloren. Dan slaat de twijfel toe. Het zou immers zo maar kunnen dat ik een cruciale tijdmeting heb gemist nu ik weer de goede kant op fiets! Ik raakte helemaal uit mijn ritme. Na een kilometer of 15 kon ik me er overheen zetten en mijn weg vervolgen. Uiteindelijk realiseerde ik een hele goede fietstijd, maar ik wist waar ik tijd had laten liggen”, aldus Kyra.

Lopen - 42,2 kilometer
Na het zwemmen en het fietsen is het tijd voor een gigantische loop-onderdeel van maar liefst 42,2 kilometer. En dat doe je dan nadat je al 3,9 kilometer hebt gezwommen en 180 kilometer gefietst. Zo’n wedstrijd is echt alleen maar voor de allerbesten weggelegd.
Kyra: “Lopen, dat is mijn onderdeel. Ik hoorde op een gegeven moment van mijn vriend en van mijn coach dat ik 4e lag. Mijn concurrenten liepen langzamer dan ik wist dat ik zou kunnen. Ondanks het feit dat ik na het fietsen ruim 22 minuten achterstand had opgelopen, kon ik ze toch vrijwel allemaal één voor één inhalen. Ik zat super in mijn ritme, liep een goede vlakke marathon en ik wist dat winst mogelijk was. Op 35 kilometer liep er nog één concurrente voor me. Nog 7 kilometer dit tempo en ik kon misschien mijn 1e hele Ironman winnen. Alles liep voortreffelijk tot aan de 39e kilometer.”

Uitputting nabij
Eten in een wedstrijd is heel erg moeilijk. Bovendien is je maag behoorlijk wispelturig.
Kyra: “En daar was dan kilometer 39… Plotseling moest ik overgeven. Dat komt wel eens meer voor tijdens een training, en dus.. ‘snel verder zou je zeggen!’

Ik had de pech dat dit echter net precies gebeurde voor de EHBO-post op het parcours en door hulpverleners werd ik van het parcours gehaald. Ze wilden met niet verder laten gaan en legden me tegenstribbelend in een ambulance”.
Vermoeidheid, Spaanse hulpverleners, gebroken Engels en paniek gaan niet samen. “Gelukkig stond mijn coach, Lionel, bij kilometer 40 om me de laatste meters aan te sporen”.

Winnaarsmentaliteit
“Hij had al snel in de gaten dat er iets niet goed zat en kwam langs het parcours teruglopen en zag me daar toen liggen. Na een behoorlijk heftige discussie heeft hij me uit de ambulance gehaald en kon ik gelukkig mijn race afmaken. Maar inmiddels had ik wel 15 minuten tijdsverlies opgelopen. Helaas dus geen winnaar, maar de 2e plaats in een tijd van 10 uur en 2 minuten. Tijdens 10 uur triatlon gaat er altijd wat mis. Ik had de pech dat het goed mis ging”.

Kwalificatie wereldkampioenschappen
Deze 2e plaats was goed voor mijn kwalificatie voor het wereldkampioenschap Ironman in St. George dit jaar. Door wat er mis ging ben ik gemotiveerder dan ooit om revanche te nemen op de hele afstand en die tijd van 10 uur te doorbreken en te laten zien wat ik echt kan!

Ondersteuning en support
Om optimaal te presteren, zoek ik bedrijven die mij ondersteunen en met mij willen samenwerken. Een plekje op mijn racesuit kan uw naamsbekendheid vergroten en zorgt voor een positieve bijdrage aan het imago van uw organisatie. Door de toenemende populariteit van triatlon en mijn recente prestaties, groeit de aandacht snel. Wil u ook de aandacht trekken met bijvoorbeeld een logo op mijn racesuit? Uiteraard sta ik ook open voor andere manieren van samenwerking.

Heeft u een leuk idee, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem een kijkje op mijn website www.kyrameulenberg.com .

Quote

Uitgaan nu.nl

24 juli 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching