24
Wed, Jul

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NL Magazine Cultuur & Uitgaan - In Zeeland gebeurt van alles op het gebied van cultuur. Er zijn veel festivals, maar ook musea, galeries, filmhuizen en meer. En nu zijn die – net als in de rest van Nederland even dicht.

Maar er werkt een hele zwik creatieve mensen in de culturele sector en die zorgen ervoor dat je de Zeeuwse cultuur gewoon thuis op je laptop of je smartphone kunt beleven. Virtuele tours, kijkjes achter de schermen, live-sets van DJ’s, quizzen en nog heel veel meer. Hieronder vind je een overzicht. Er komen nog dagelijks mooie nieuwe initiatieven bij, dus kijk hier over een paar dagen gerust nog eens rond.

Musea
Een aantal Zeeuwse musea heeft online de deuren opengezet. In het maritieme muZEEum maak je in vier filmpjes een wandeling door het complete museum; echt een virtuele tour dus! Ook vertellen hun medewerkers (inclusief de kinderdirecteur) op Trots op het museum over hun favoriete object in het museum. En dan is ook nog hun collectie tekeningen van kinderboekenillustrator Wim Hofman op de site te zien (plus downloadbare kleurplaten).

Het Zeeuws Museum heeft hun collectie online toegankelijk gemaakt. Het museum biedt ook altijd de ruimte aan mensen om zelf creatief bezig te zijn. Die workshops gaan nu even niet, maar er is wel een online werkplaats met bouwplannen voor een 17e-eeuws schip en een hele serie prachtige en kunstzinnige Zeeuwse kleurplaten (even leuk en ontspannend voor kinderen als volwassenen). Bij het Watersnoodmuseum is het online-aanbod zo groot dat je bijna niet weet waar je kijken moet. Allerlei weetjes over de Deltawerken, stukken uit de collectie en indrukwekkende ooggetuigenverslagen. Alles is gewoon toegankelijk op hun homepage.

Filmpje pakken
Cinema Middelburg biedt ook als we ons niet sociaal hoeven te distantiëren films via een streamingdienst. Die dienst Picl is nu ook gewoon beschikbaar. Film by the Sea geeft elke week meerdere Thuiskijktips. Dat kunnen tips zijn voor films die net zijn uitgekomen op de streamingdiensten, maar voor hetzelfde geld stellen ze een prachtig Youtube-programma rond een bepaald thema voor je samen. Je vindt de info op hun website.

Zeeuwse muziek
Zeeland barst van het muzikale talent en dus ook van de muzikale initiatieven. Pascal Jacobsen maakte ‘Achter het Monster’ voor iedereen die bang is. Danny Vera maakt home recordings vanuit zijn serre. Zo bracht hij een gloednieuwe song uit: ‘Hold on to Let Go’. Heb je zin om door je huis te dansen? Dan is er het Zeeland DJ Collective. Twintig DJ’s draaien meerdere keren per week een set en zamelen geld in voor het goede doel (Rode Kruis) en Zeeuwse ondernemers die hard geraakt worden door de coronaproblematiek. Poppodium de Spot is AAN. Ze hebben een complete pagina ingericht met blijheid en medicijn tegen verveling. Wekelijks vind je hier nieuwe playlists, spelletjes, videoclips, voorstelrondjes, terugblikken en meer.

Zelf aan de slag

De Kinderkunstweek is een initiatief dat zich meestal richt op Zeeuwse leerlingen, maar nu als? die allemaal thuis zitten, staan de opdrachten die ze uit kunnen voeren online en daar zitten een paar hele leuke knutsel- en teken tips bij. Ook hartstikke leuk om samen met de kinderen in andere Nederlandse provincies te doen.

Festivals

Ben jij ook zo’n festivalfan? Kijk dit filmpje dan. Zo sta je toch heel even vooraan bij een aantal hele vette bands!
Bron: VVV Zeeland

Quote

Uitgaan nu.nl

24 juli 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching