Door Erkin Oksak - Healthwatch - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Fastfood en frisdrank met weinig voedingswaarde (vooral “light” of “zero” drankjes met kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam) zijn momenteel de voornaamste bronnen van chronische ziekten wereldwijd. Neem bijvoorbeeld de frietjes van McDonald’s; je zou denken dat ze slechts bestaan uit aardappel en zout.
Maar dat is niet het geval. Uit onderzoek van het programma Mythbusters blijkt dat er maar liefst 14 ingrediënten in zitten! Wereldwijd smaken en ogen de frietjes hetzelfde, wat niet verrassend is gezien ze allemaal volgens een strikt chemisch proces worden bereid.
De 14 ingredienten van McDonald’s frietjes
1. Aardappel
2. Zout
3. Dimethylpolysiloxane (E900). Deze toevoeging wordt gebruikt tegen het schuimen van
frietvet en tegen aanbakken. Het is gemaakt uit siliconen die ook voor borstimplantaten
worden gebruikt. Risico’s voor je gezondheid: nier-, lever-, zenuwstelselaandoeningen en
allergieën. Daarnaast kan deze toevoeging kankerverwekkend zijn want het zou sporen
van Formaldehyde (E240) kunnen bevatten.
4. Tert-butylhydrochinon (E319). Een op petroleum gebaseerde chemische stof en
antioxidant. Het wordt gebruikt om de houdbaarheid te verlengen en verkleuring of bederf
tegen te gaan.
5. Sojaolie
6. Maisolie
7. Koolzaadolie
8. Natuurlijke rundvleesaroma’s
9. Gehydrolyseerde tarwe
10. Gehydrolyseerde melk
11. Gehydrolyseerde soja
12. Citroenzuur
13. Dextrose
14. Bakpoeder
Mocht je voor een ‘lekker’ patatje tóch besluiten naar McDonalds te gaan, accepteer dan ook deze tamelijk dubieuze ingrediënten.
Bron: Healthwatch