Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Van quizzen bij de keizer tot treinen met een verhaal - NLMagazine/Provincie Utrecht, Kunst & Cultuur - Tijdens het weekend van 25 en 26 mei organiseren negenendertig musea en andere instellingen die verbonden zijn aan de Canon van Nederland bijna honderd activiteiten voor jong en oud waarbij de geschiedenis van Nederland centraal staat.

De Canondagen worden georganiseerd door het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Canon van Nederland voor het voetlicht te brengen. Met bijna honderd activiteiten is er voor iedereen iets te doen, zo ook in Utrecht. Een greep uit het programma in Utrecht:

Bodemvondsten uit de Eerste Wereldoorlog 

In het Poortgebouw van Museum Huis Doorn staan vrijwilligers klaar om je alles over de schatten uit de bodem van het landgoed te vertellen. Je mag de vondsten zelfs aanraken!  
Museum Huis Doorn, 26 mei, 13.00-17.00 uur 
Kom jij bodemvondsten uit de Eerste Wereldoorlog aanraken? - Canon van Nederland 

Quiz jezelf door de geschiedenis

Weet jij alles van de Nederlandse geschiedenis? Doe mee met de Canonquiz in het huis van de Duitse keizer en test je kennis over de Canon van Nederland. Je kunt zelf kiezen of je één of meerdere rondes meedoet. 
Museum Huis Doorn, 26 mei, 13.00-17.00 uur 
Quiz jezelf door de geschiedenis - Canon van Nederland 

Verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de rol van de trein

Tijdens de Canondagen vertellen gastsprekers aangrijpende verhalen over de Tweede Wereldoorlog, waarin de trein veelal een belangrijke rol speelt. Zo ook Esther Karsch-Spiro, die het verhaal vertelt over haar vader die als kind uit de trein naar Auschwitz sprong en zo de Holocaust overleefde. 
Spoorwegmuseum, 26 mei, 11.00 uur 
Verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de rol van de trein - Esther Karsch-Spiro - Canon van Nederland

Bekijk hier alle activiteiten in de agenda

Canondagen

Onze geschiedenis vind je overal. Daarom brengen musea en instellingen door heel Nederland historische verhalen over het voetlicht tijdens de Canondagen. Dat doen ze met allerlei publieksactiviteiten - van rondleiding en workshop tot kinderprogramma en quiz - die aansluiten bij de Canon van Nederland. De derde editie van de Canondagen vindt plaats op 25 en 26 mei. Ga voor alle activiteiten naar canondagen.nl

Over de Canon van Nederland 

De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea en gedenkplekken door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Samen vormen zij het netwerk van de Canon van Nederland. Deze samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.   

De Canon van Nederland is te vinden op Facebook en Instagram. Praat mee over de Canondagen met de hashtags #canonvannederland en #canondagen.

Quote

Uitgaan nu.nl

20 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching