NLMagazine/Utrecht - Utrechtenaar Roy Tuenter is coach op het gebied van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP). Dit is een methode om snel inzicht te krijgen in de drijfveren en motivaties van ons handelen én deze te beïnvloeden.
Roy heeft zich gespecialiseerd in het helpen van twintigers en dertigers die zijn vastgelopen in een baan. “Dertigers beginnen dikwijls zingevingsvragen te stellen wanneer zij vastlopen in een baan, terwijl twintigers tegenwoordig vaak al eerder hiermee bezig zijn”, zegt Roy.
Je bent van origine HR-adviseur. Hoe ben je in het vak van NLP-coach gerold?
“Ik ben met mijn NLP-praktijk zo’n vier jaar geleden begonnen. Ik heb 10 jaar geleden een NLP-coachopleiding gevolgd, waarbij je de principes van NLP en coaching leert kennen. Je gaat dan ook zelf door een proces, waardoor je jezelf beter leert kennen. Ik heb tijdens mijn opleiding een hoop mensen gecoacht en merkte dat het me lag om te werken met onbewuste processen, sub-modaliteiten en beperkende overtuigingen. Ik begon NLP vervolgens in mijn werk als HR-adviseur steeds meer toe te passen.”
Hoe deed je dat dan?
“Ik was veel betrokken bij ziekteverzuimbegeleiding en mensen die uitvielen. Ik sprak met mensen die in hun werk vastliepen en niet wisten hoe ze verder moesten. Ik merkte dat het inzetten van NLP-technieken hielp om mensen nieuwe inzichten te geven. Ik vond het fascinerend om te zien dat mensen cognitief vasthielden aan een baan en een idee van zekerheid terwijl hun hart in allang een andere kant op ging, met alle gevolgen voor de mentale en lichamelijke gezondheid. Om daar een doorbraak in te vinden, zodat iemand weer mogelijkheden ziet en weer vooruit kan, dat is wat mij drijft en waar ik het voor doe.”
Je helpt twintigers en dertigers die zijn vastgelopen in een baan.
Waarom juist deze groep?
“Ik ben zelf nu 43, ik ben door de processen heengegaan waar menig twintiger en dertiger doorheen gaat. Ik weet hoe het is om niet altijd goed te weten welke kant je op wilt en ook om te merken dat je in een carrière zit waarvan je niet weet of die wel voor jou bedoeld is. Hoe gooi je het roer dan om? Hoe pak je dat aan? Waar begin je dan? Er is weinig waar ik van zal staan te kijken. De ervaringen die ik heb opgedaan helpen ook om anderen die met dergelijke vragen worstelen te begeleiden.”
Wat gebeurt er als deze groep vastloopt in hun werk?
“Dertigers zitten vaak in een tweede of derde baan. Ze beginnen zich zingevingsvragen te stellen. Ze realiseren zich: ik heb alles op de rit, maar ik merk dat ik er geen voldoening meer uithaal. Dat zie je vaak gebeuren bij dertigers of begin veertigers. Dan komen de vragen: is dit het nou? Er moet toch meer zijn? Bij twintigers zie je vaker dat dit proces al eerder start. Ze zijn vaak al eerder en bewuster met deze vragen bezig. Maar hoe kunnen zij floreren in een maatschappij die daar nog niet is? Daarom zeg ik leer jezelf zo vroeg mogelijk goed kennen, wie je bent, waar je voor je staat en waar je voor bestemd bent, zodat je vanuit die krachtige basis je jezelf kunt positioneren in je werk en je verdere leven.”
Je hebt je met je praktijk aangesloten bij de Passie Profiel methode.
Waarom heb je dat gedaan?
“Ik geloof in de Passie Profiel methode. Ik denk dat het echt onderscheidend is in alles wat er al is op het gebied van loopbaan-coaching. Ik heb zelf een soortgelijk proces doorlopen bij de voorloper van Maak Jouw Impact. Ik ken het proces dus en ik weet hoe krachtig het is. Zelf heb ik tijdens dit proces de ontdekking gedaan dat ik mensen wil begeleiden bij het ontdekken wat hen het diepste drijft en daar ook voor te gaan. Een jaar geleden ben ik gevraagd om impactcoach voor het Passie Profiel te worden. Dit sloot zo mooi aan bij mijn ideeën dat ik er geen nee tegen kon zeggen. Het is een heel mooi proces om met mensen aan te gaan.”
PR-Goeroes