Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Kunst & Cultuur, Muziek - Vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw was het de bedoeling dat muziek in een steeds betere kwaliteit tot ons kwam. Alles moest vooral hifi zijn en klinken: high fidelity. Ruisonderdrukking, stereo, Dolby surround, you name it. Het diende piekfijn te klinken. En dat deed het dan ook in toenemende mate.

Maar zoals zo vaak, ontstond er een tegenbeweging. Die valt eigenlijk vanaf de jaren negentig waar te nemen. Het gaat dan om lofi.

Lofi
Inderdaad. Lofi staat voor low fidelity. Door Wikipedia aangeduid als ‘het opnemen of afspelen van muziek in een lagere kwaliteit dan technisch haalbaar is’. Een belangrijke veroorzaker ervan was de Porta, een cassetterecorder met vier sporen. Die maakte het mogelijk om gewoon zelf muziek vast te leggen, zonder daar een dure studio voor af te huren. Inmiddels gaat het zo ver dat bij lofi met opzet wordt gezorgd dat de muziek 'authentiek' klinkt. De 'White Noise' moet er niet meer uit worden gehaald, maar wordt er bewust weer ingebracht. Terug naar het knappende haardvuur en het krakende, grijsgedraaide vinyl. Ook liefst 'Off-Grid', wat hier zoiets betekent als: uit het ritme/spoor lopen.

Lofi en (bij)chillen
De grootste ontwikkeling in de lofi van de laatste jaren is in de Hiphop waar te nemen. Vooral op Spotify. Het Nederlandse lofi label Chillhop Music kent al miljoenen abonnees en tientallen miljoenen streams. Lofi muziek is bedoeld om (bij) te chillen. En dat lijkt goed te passen bij deze tijd. De lofi zoals die nu populair is, wordt gevormd door een mix van (basic) Hiphop beats, met Jazzy invloeden. Opkomend is trouwens ‘lofi house’, maar dat is weer een ander verhaal.

Blue Note Trip Albums
Het bijzondere is nu dat ook het legendarische Jazz label Blue Note zich waagt aan de lofi. Blue Note heeft natuurlijk een stevige reputatie van grensverlegging, al vanaf de oprichting in 1939. Zo werd begin deze eeuw aan de Nederlander DJ Maestro gevraagd de oude Jazz archieven eens af te stoffen en te remixen. Dat leverde de verfrissende Blue Note Trip albums op. Wie weet blijkt deze stap van Blue Note richting lofi ook weer een game changerte zijn. We gaan het zien.

De samenwerking van Blue Note met het lofi label Astral Works, onder de naam Bluewerks, levert in ieder geval gave Vibes op. En het is nog maar Volume 1. Dus more to come!Ik heb drie lekkere nummers van het album geselecteerd en daarna de doorlopende mix. Gevolgd door het Blue Note Trip album met de (toepasselijke) titel Swing Low Fly High ('lo-fly-hi'). Tot slot nog een link naar een grote lofi playlist (Lo-Fi Beats). Met andere woorden: get high with lofi!

Ton Tekstra


Links
https://youtu.be/X4m5cKQMgMc
https://youtu.be/adiXEgEEuRs
https://youtu.be/w2WLy_7A5uQ
https://youtu.be/9J0mC3wq_dg
https://youtu.be/62SsCEt-b98
https://open.spotify.com/playlist/37i9dQZF1DWWQRwui0ExPn?si=TVA_ay9WSWWkPjr0p5PXmA 

Quote

Uitgaan nu.nl

13 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching