Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazijne/Laren, Kunst & Cultuur - Geen enkele Nederlandse gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Laren. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in deze Noord-Hollandse gemeente, worden er 73 kunstenaar.

Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam. In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd, geboren van 1500 tot en met 2000. 

Na Laren komen veel Noord-Hollandse kunstenaars uit grote steden binnen de provincie. In Amsterdam werden naar verhouding bijna evenveel kunstenaars geboren als in de Gooise plaats (72 per 10.000 inwoners). De stad staat hiermee landelijk op de tweede plek. Ook in Haarlem (65) komen veel creatievelingen ter wereld. Uit Diemen zijn de minste kunstenaars afkomstig.

Noord-Holland telt meeste tekenaars en illustratoren

Noord-Holland brengt opvallend veel tekenaars en illustratoren voort. 18,8% van alle kunstenaars geboren in deze provincie kiest hier namelijk voor deze kunstdiscipline. Dit percentage ligt een stuk hoger dan in alle andere Nederlandse provincies: gemiddeld is 15,4% tekenaar of illustrator. 

Enkel Zeeland en Zuid-Holland komen in de buurt van het Noord-Hollandse aandeel tekenaars en illustratoren (beide 18%). Naast tekenaars en illustratoren kent Noord-Holland met name veel schilders (29,8%) en beeldhouwers (9,8%). 

Vrouwen nemen de overhand in de kunst

Hoewel de kunstwereld eeuwenlang gedomineerd werd door mannen, is de rol van vrouwen steeds sterker aanwezig. Met name in de 20e eeuw werd de invloed van vrouwen in de kunst steeds groter. Sinds de jaren ‘90 zijn er zelfs meer vrouwen (59%) dan mannen actief in het vak.

Hoe kunstzinnig is jouw gemeente?

Ben je hier benieuwd naar? Ga dan naar https://www.laudius.nl/kunstenaars

Onderzoeksmethode

Laudius voerde dit onderzoek uit onder alle Nederlandse kunstenaars in de database van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD), geboren in de periode van 1500 tot en met 2000. Deze database is een van de belangrijkste documentatie- en onderzoeksinstellingen ter wereld op het gebied van kunstgeschiedenis. 

Quote

Uitgaan nu.nl

15 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching