Sport & Vrije tijd
Typography

NL Sport - Johan Cruijff, nooit meer weg te denken uit de voetbalwereld. De man die totaalvoetbal predikte, die het voetbal een totaal andere dimensie gaf, die met zijn spel de wereld verblijdde, menigeen nog steeds de kriebels bezorgt bij het zien van zijn onnavolgbare dribbels, de man die de concurrentie horensdol maakte en vaak tot wanhoop dreef, de man die onder andere met zijn Cruijff-Foundation zo ongelooflijk veel heeft betekend voor de gehele mensheid, de man die zijn wijsheid met legendarische en typische Johan Cruijff karakteristieke bewoordingen wist weer te geven.
Johan Cruijff, hij is niet meer, hij heeft zijn laatste en zo ontzettend oneerlijke strijd verloren; alleen longkanker bleef hem de baas. De voetballegende overleed op veel te jonge leeftijd. Hij was pas 68 jaar. 

Vorig jaar werd bekend dat Johan aan kanker leed. In de gen van velen leek het er op dat hij de strijd tegen deze vreselijke ziekte best wel eens zou kunnen winnen. Johan wist in zijn leven immers alles te winnen wat hij wilde winnen. De wil om ook de ongelijke strijd tegen de onverbiddelijke longkanker te winnen, was er ongetwijfeld maar deze strijd kon hij niet winnen. En dat terwijl hij in februari van dit jaar nog zo positief sprak over zijn strijd en herstel met de legendarische zin “Ik heb het gevoel dat ik met 2-0 voorsta in de eerste helft van een wedstrijd die nog niet is afgelopen". Wie had nu verwacht dat hij zo snel na deze optimistische woorden zou overlijden! De dood komt altijd onverwachts, maar dit is wel erg snel.  Info

Johan vierde grote successen bij Ajax en FC Barcelona, veroverde met Ajax drie keer achtereen de Europa Cup I, de huidige Champions League. Wie herinnert zich niet het WK van 1974 waarin hij en zijn team schitterde maar uiteindelijk verloor van Duitsland. In 1971, 1973 en 1974 werd voetbalicoon Johan Cruijff verkozen tot Europees Voetballer van het Jaar. In 1972 en 1973 werd hij Sportman van het Jaar en in 2002 werd hij bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Als trainer van Ajax won Johan tweemaal de KNVB Beker en de Europa Cup II. Hij vervolde zijn succescarrière in Barcelona waar hij met zijn dreamteam vier landstitels en een Europacup 1 veroverde. Ook na zijn trainersloopbaan bleef Johan actief bij Barcelona en Ajax, en bracht achter de schermen vele veranderingen teweeg. In 2010 stond hij aan de basis van de machtswisseling van Ajax. Na het nodige interne geruzie besloot Johan in 2015 zijn functie als adviseur bij Ajax neer te leggen. Wat zal hem dat als rasechte Ajaxied pijn hebben gedaan.

De in vele ogen allerbeste voetballer ter wereld ooit en bovenal een ongelooflijk mens is van ons heen gegaan; wat zullen we hem missen. Johan Cruijff leeft eeuwig voort, die vergeet je nooit.

 

Jos de Jong

Quote

Body & Fit

Sport nu.nl

19 januari 2022

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Center Parcs

Centerparcs