Lifestyle & Gezondheid
Typography

NL Magazine Gezondheid/Lifestyle – Probiotica, een verzamelnaam van goede’ bacteriën kan een eind maken aan de stank op de nodige schooltoiletten. Het Gom Onderwijs wil met probiotica de stank te lijf gaan en meer aandacht richten op hygiëne. Half januari start men met de proef op acht basisscholen verspreid over heel Nederland.  Gom Onderwijs is al langer actief met vernieuwende maatregelen voor de schoonmaak in het basisonderwijs en tracht het onderwijs, zowel docent als student, te motiveren totale hygiëne op school te waarboren.

Op diverse openbare toiletten, op de toiletten van de basisscholen en niet te vergeten diverse toiletten op sportverenigingen, lijkt het erop dat men hygiëne niet serieus neemt. Kinderen op school wachten dan ook liever tot ze weer thuis zijn voor hun toiletbezoek. Uit onderzoek blijkt dat stank op de klachtenlijst maar liefst 85% scoort, met 78% gevolgd door vieze toiletbrillen. Urinegeur veroorzaakt echt een stank die vaak blijft hangen omdat kinderen niet allemaal netjes in de pot plassen. Als toiletten op scholen maar één keer per dag worden schoongemaakt, dan kruipt urinestank als het ware in de voegen, blijft dus hangen en is vaak niet meer weg te krijgen.

 

Probiotica, dé oplossing
Uit onderzoek blijkt dat de inzet in de sanitaire ruimtenvan probiotica en dus van goede bacteriën die de voedingsbodem wegnemen voor de bacteriën die stank veroorzaken, positief werkt. De biofilm, een bron van besmetting, een waar broeinest van moeilijk te verwijderen bacteriën en micro-organismen dat zich aan vloeren en wanden hecht, wordt hiermee als het ware opgegeten. (Helaas komen ook in de voedingsmiddelenindustrie biofilms voor waardoor besmetting ontstaat in het eindproduct met alle gevolgen vandien).

De probiotica kan ervoor zorgen dat stank in toiletten binnen enkele weken is verdwenen. Zwarte voegen tussen de tegels zijn eveneens weg en zien er weer schoon uit. Probiotica is bovendien vriendelijk voor het milieu dat niet gezegd kan worden van toiletten die met bijvoorbeeld chloormiddelen worden schoongemaakt.


Resultaten

Op acht basisscholen verspreid over het gehele land startte Gom Onderwijs de pilot met gebruik van probiotica. Vanuit de zorg is al veel ervaring en data beschikbaar, maar Gom wil gedurende de maanden januari en februari onderzoeken of er nog nieuwe aspecten extra aandacht verdienen. Aan het eind van de proefperiode – eind februari – worden de resultaten bekend gemaakt. Het middel wordt aansluitend definitief in het schoonmaakprogramma voor het basisonderwijs opgenomen.

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

06 april 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Body & Fit

Aanbevolen artikelen