Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine/Utrecht Lifestyle & Gezondheid - - Het aantal mensen dat voor scabiës (schurft) de huisarts bezoekt is nog steeds hoger dan in voorgaande jaren. Met name onder jongeren komt deze aandoening momenteel voor. Een oplossing voor het herkennen van schurft is een zelfafnametest van het bedrijf Easly in Utrecht. Dit is de eerste zelfafnametest hiervoor in ons land en in België.

Huisartsen zien op dit moment relatief veel patiënten van 15 t/m 24 jaar met scabiës, zo meldt onderzoeksinstituut Nivel. Er is sprake van een stijgende trend sinds oktober 2021.

Bron: Nivel
Schurft is een aandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Dit is een heel klein beestje, dat je bijna niet met het blote oog kan zien. “Schurft komt met name veel bij studenten in studentenhuizen voor, maar ook in verzorgingstehuizen is dit een serieus probleem. Het is heel vervelende en zeer besmettelijke aandoening”, zegt CEO Jeroen de Jong van het medische bedrijf Easly.

Patiënten hebben last van een hevige jeuk, met name ’s nachts. Schurft kan erg lastig zijn om te herkennen, omdat er niet altijd huidafwijkingen te zien zijn en omdat de klachten ook kunnen wijzen op andere veelvoorkomende huidaandoeningen, zoals eczeem.

Easly heeft een zelfafnametest ontwikkeld, waarmee mensen schurft kunnen herkennen. Easly test de huidschilfers met een PCR-test op de aanwezigheid van sarcoptes scabiei, de verwekker van schurft. Zo kan er snel een schurftbehandeling worden opgestart, indien nodig.

Over Easly
Easly is in 2021 opgericht. Het medische bedrijf is ontstaan vanuit het bedrijf Spoedtest Corona. De missie van Easly is om medisch gefundeerde e-health oplossingen samen met specialisten te ontwikkelen. Easly streeft naar een beter gezondheidssysteem voor zowel patiënten als artsen. Het bedrijf heeft zich sinds kort in Utrecht gevestigd.

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden

Body & Fit