Lifestyle & Gezondheid
Typography

NL Magazine Gezondheid - Van 16 t/m 30 september toert het Nederlands Kamerkoor olv chef-dirigent Peter Dijkstra door het land met Vergeten. Samen met acteur Arjan Ederveen en blokfluitist Erik Bosgraaf maakt het koor een muzikale reis door het hoofd van iemand met dementie.

Titus Tiel Groenestege regisseert de voorstelling, naar een idee van Tido Visser. De teksten zijn van Spinvis, de muziek van oa Brahms, Saariaho, Kokoras en Lidholm.

Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, verloor zijn vader (de beroemde operazanger Lieuwe Visser) aan de gevolgen van Lewy Body dementie. Deze relatief onbekende variant veroorzaakt niet alleen geheugenverlies, maar ook waanbeelden en hallucinaties. Vergeten is deels gebaseerd op de ervaringen van Tido met zijn vader en vertelt op indringende wijze het verhaal van een huisarts die bij zichzelf steeds meer symptomen van dementie begint te herkennen. Arjan Ederveen speelt een dubbelrol als huisarts die bij zichzelf beginnende dementie constateert en diens zoon die zijn vader probeert te begeleiden in het proces. De virtuoze blokfluitist Erik Bosgraaf speelt en improviseert, en neemt livegeluidskunstenaar Jorrit Tamminga mee. De teksten zijn geschreven door Spinvis, die ook een nieuw nummer componeerde voor de voorstelling.

Zangeres Maartje de Lint – eigenaar en artistiek leider van Zingen in de Zorg – sluit zich aan bij de tournee met een online webinar over zingen in de zorg. De methode die zij ontwikkelde activeert het brein van mensen met dementie, verbetert hun levenskwaliteit en bevordert sociaal contact. Het webinar is gratis toegankelijk voor concertbezoekers en geeft de deelnemers een aantal praktische tips en handvatten om zelf aan de slag te kunnen gaan met het zingen met mensen met dementie in hun eigen omgeving. Daarnaast zijn er bij verschillende voorstellingen aftertalks met Maartje de Lint en Tido Visser, waar publiek vragen kan stellen en ervaringen uit kan wisselen.

Vergeten is een reprise van de voorstelling die in 2019 in première ging en met veel lof werd ontvangen door pers en publiek. Tido Visser: “Met Vergeten vroeg het Nederlands Kamerkoor in 2019 aandacht voor dementie, met succes. Talloze bezoekers waren geraakt door de voorstelling die niet alleen ontroerend, maar soms ook confronterend is, en er is een wetenschappelijk onderzoek gestart naar de effecten van zingen op mensen met dementie. We zijn enorm blij dat we deze voorstelling nog een keer naar de Nederlandse podia kunnen brengen om er nog meer mensen mee in aanraking te laten komen en zo nog meer bewustwording en begrip te creëren voor de verschillende vormen van dementie.”

SPEELLIJST do 16 sep: Stadsschouwburg Utrecht, za 18 sep: Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam*, zo 19 sep: Muziekcentrum Enschede, di 21 sep: Muziekgebouw Eindhoven, wo 22 sep: De Spiegel, Zwolle*, do 23 sep: Stadsgehoorzaal Leiden, vr 24 sep: Deventer Schouwburg, za 25 sep: Philharmonie Haarlem*, zo 26 sep: Nieuwe Kerk, Den Haag, wo 29 sep: Musis Arnhem*, do 30 sep: Kunstlinie Almere Flevoland, za 2 okt: online webinar met Maartje de Lint en Tido Visser. *voorstelling met nagesprek

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

28 oktober 2021

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Body & Fit