Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Maatschappij/Educatie - Opleiding & Wetenschap/Techniek - In de VS, nog steeds de grootste economie ter wereld, is de behoefte aan ‘slimmeriken’ groter dan ooit. Zij zijn nodig om de grote problemen waar we als samenlevingen voor staan te helpen oplossen en veel van deze oplossingen vinden hun oorsprong in het toepassen van hoogwaardige kennis en (nieuwe) technologie.

Helaas moeten we constateren, en dat geldt niet alleen voor de VS, dat het tekort aan deze ‘slimmeriken’ in de meeste Westerse economieën ieder jaar groter wordt. Ter verduidelijking, het betreft hier vooral opleidingen in zogenaamde STEM-domeinen: Science, Technology, Engineering en Mathematica. In gewoon Nederlands; het gaat om studies die we terugzien aan de Technische Universiteiten van Twente, Eindhoven en Delft en studies zoals Informatica, Kunstmatige Intelligentie (AI), Wiskunde, Natuurkunde en Econometrie (Tinbergen Instituut).


Waarom is de behoefte aan kennis in deze disciplines zo gegroeid?

Er zijn meerdere verklaringen voor de groeiende behoefte aan deze kennis maar de razendsnelle ontwikkeling van Kunstmatige Intelligentie, het explosief gegroeide gebruik van computers, Internet en benodigde software zijn enkele van de oorzaken. Bovendien zien we de opkomst van robots en komt er een geheel nieuwe generatie computers op ons af die gebruik maakt van Kwantum Mechanica; een natuurkundige theorie die het gedrag van materie en energie met interacties van kwanta op atomaire en subatomaire schaal beschrijft (tsja, hoezo, technisch??).

Zolang deze technologieën verder evolueren zal de vraag naar medewerkers die over deze kennis en vaardigheden moeten beschikken alleen maar toenemen. Helaas is de vraag naar deze ‘slimmeriken’ vele malen groter dan het aanbod. Ter illustratie; in 2018 was er alleen al in de VS een tekort van meer dan 2 miljoen aan deze STEM-specialisten.


Zijn er dan alleen maar STEM-specialisten nodig?

Uit onderzoek blijkt dat ook andere vaardigheden belangrijk zijn om succesvol te zijn. Denk daarbij aan innovatieve- en creatieve vaardigheden (industrieel ontwerpers), oplossingsgericht denken en handelen en kritisch nadenken. Daarnaast is het handig wanneer je goed in teams kan functioneren en beschikt over leidinggevende capaciteiten.


Welke landen leveren de meeste STEM-specialisten af?

In onderstaande tabel van Het Wereld Economisch Forum zie een overzicht van de aantallen STEM-specialisten die in enkele grotere landen afstuderen.


Dit plaatje laat aan duidelijkheid niets te wensen over; China gaat ruim aan kop en dat is ook logisch met een bevolking van bijna 1,4 miljard mensen. Toch is het aantal STEM-specialisten dat in China afstudeert relatief hoog (t.o.v. de VS), net zoals Rusland waar meer dan 500.000 STEM-specialisten jaarlijks afstuderen.


Hoe wordt aan de groeiende vraag naar STEM-specialisten voldaan?
Inmiddels zijn in de VS zijn allerlei initiatieven gestart om STEM-studies te stimuleren en meer studenten af te leveren. Zo wil de overheid vrouwen stimuleren om STEM-studies te kiezen hoewel dat in de praktijk toch lastig blijkt; kennelijk zijn er nog veel barrières waardoor vrouwen minder snel geneigd zijn voor een technische studie te kiezen. Verder denken onderwijsspecialisten dat het op jongere leeftijd stimuleren van kinderen (op de basisschool) kan bijdragen aan een grotere belangstelling voor technische studies.


En hoe ziet dat er dan uit in Nederland?
Het moge duidelijk zijn dat (hoger) technisch onderwijs noodzakelijk is om als individu in een snel veranderende samenleving goed te kunnen functioneren; een samenleving die in toenemende mate functioneert dankzij en door technologische oplossingen en deze oplossingen meer en meer nodig heeft voor een schone en gezonde toekomst.

In Nederland wordt al jaren geroepen dat we meer in onderwijs moeten investeren. Dat klopt, maar dan wel graag vooral in technische studies. Of we nog steeds behoefte hebben aan meer communicatiewetenschappers, sociologen of psychologen waag ik te betwijfelen. Ik zou mijn (studie) geld en tijd eerder inzetten op een technische opleiding.

Tijd voor de beleidsmakers om dit urgent te maken?

French Paulitz

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine Journalistiek - In een wereld vol uitdagingen en kansen lijkt het er soms op dat we eerder geneigd zijn om te focussen op negatieve berichtgeving dan op positieve verhalen. Waarom is dat? Laten we duiken in de psychologie achter deze trend en de waarde ontdekken van het brengen van positieve journalistiek in ons leven.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Artificial Intelligence - AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, roept vaak zowel nieuwsgierigheid als angst op. Mensen vragen zich af hoe deze technologie ons leven kan veranderen, en inderdaad, er zijn talloze manieren waarop AI een positieve impact kan hebben. Laten we eens verkennen hoe we AI kunnen omarmen en benutten voor het welzijn van de samenleving.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Maatschappij, Zorg, Zorgpremie – Maar liefst zo’n 61% van de Nederlandse bevolking maakt zich ernstige zorgen over opnieuw een stijging van de zorgpremie voor 2024 en vraagt zich af waarom we toch allemaal opnieuw worden verplicht om deze steeds aanzienlijke jaarlijks terugkerende stijgende zorgpremies moeten betalen.

Lees meer...

Leidse Kak helpt chronisch zieken af van resistente darmbacteriën - NLMagazine/Leiden, Geneeskunde, darmen - Het inbrengen van poep van gezonde donoren in de darmen van chronisch zieke patiënten heeft, ook op langere termijn, een gunstige werking op hun weerbaarheid.

Lees meer...

NLMagazine/Almere, Economie & Duurzaamheid - Jarenlang werkte ze als werknemer voor diverse opdrachtgevers, maar echt gelukkig werd ze er niet echt van. Debby komt van oorsprong uit een familie vol ondernemers.

Lees meer...

Door Magdalena Matei, Goldschmeding Foundation - NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, arbeidsmarkt - Het introduceren van een onafhankelijke beoordeling om opleidingen in te schalen is een goed initiatief, maar er is meer nodig om stappen te zetten in de vastgelopen arbeidsmarkt.

Lees meer...

NLMagazine/Utrecht, Maatschappij - Gemeente Utrecht en Utrecht in Dialoog organiseren samen een reeks dialogen rondom straatintimidatie. Hoe willen we wél met elkaar omgaan? En wat is daarvoor nodig? Door het delen van verhalen en dromen brengen we deze werkelijkheid dichterbij!

Lees meer...

NLMagazine/Schipluiden, Maatschappij, verdriet, verlies, overlijden - Op woensdag 27 maart geeft Emeritus hoogleraar verliesverwerking Manu Keirse in Op Hodenpijl te Schipluiden een lezing over elkaar helpen bij verlies en verdriet.

Lees meer...

Door Pascal Besselink - NLMagazine, Politiek & Maatsdchappij, discriminatie, hoofddoek, crucifixen etc - Demissionair minister Yesilgöz van Justitie werkt aan een ministeriële regeling die bepaalt dat boa's er in iedere gemeente hetzelfde moeten uitzien. De discussie over een kledingcode op de werkvloer laait daarmee weer op.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine/Frankrijk, Verkeer & Vervoer – Omdat het momenteel nog steeds koud en luguber weer is en het nog overmatig pijpenstelen regent, verheugen we ons zo langzamerhand enorm op de zomer met prachtig weer, echte heerlijke zomerse temperaturen en volop zonneschijn.

Lees meer...

NLMagazine/Tilburg, meivakantie, textiel, pret maken - Kom in de meivakantie tussen 24 & 28 april en 1 & 5 mei met de kids naar het TextielMuseum, want we hebben weer een mooi programma voor families.

Lees meer...

Gebruikstips en de top 4 van hoe het niet moet - NLMagazine, Veiligheid, fietsen - Een fietshelm kan ernstig letsel voorkomen. Onder andere daarom is de landelijke Dag van de Fietshelm in het leven geroepen, want een fietshelm op je hoofd is een kopzorg minder. Maar dan moet je ’m wel goed dragen. Tips voor het veilig gebruiken van een fietshelm.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

NLMagazine/Dordrecht, Sport, fietsen, Tour de femmes - Dordrecht is op dinsdag 13 augustus het vertrekpunt voor de tweede etappe van de Tour de France Femmes. De start vindt plaats vanaf het Energieplein. Eerst rijden de wielrensters door het historische centrum van Dordrecht en zetten dan koers naar de finishplaats in Rotterdam.

Lees meer...

NLMagazine/Amsterdam, Fietsen, sport, evenementen - Op zaterdag 15 juni rijdt Cycle Capital mee in de Rainbow Ride, een uniek fietsevenement in Amsterdam. Fiets jij gezellig met ons mee?

Lees meer...

200 jaar KNRM: Spannende reddingverhalen in podcastserie met Roelof Hemmen - NLMagazine/IJmuiden, Reddingsverhalen, surfen, sport - In het kader van het jubileumjaar presenteert Roelof Hemmen 20 van de meest indrukwekkende reddingverhalen in de 200 jarige historie van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM).

Lees meer...

NU einde aan het poldermodel - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid – We beginnen dit korte artikel met het statement dat ‘Driekwart van alle voedselreclame in Nederland junkfood betreft’.

Lees meer...

Ongekend goede line-up, meer muziek dan ooit - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Familieopstellingen, klankschaalsessies en beroemde DJ Harold van Lennep achter de draaitafels.

Lees meer...

NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid - Immunity is een poederdrank verrijkt met vitamines. Een combinatie van acerola-, druivenpit-, Ginseng-, resveratrol- en gemberextract, zwarte bessen- en zwarte wortelpoeder, gezoet met kokosbloesemsuiker.

Lees meer...