Politiek & Maatschappij
Typography

NL Magazine Samenleving en ontwikkeling - Nu het jaar 2018 op z’n einde loopt en we op de drempel van een nieuw jaar staan, is het een goed moment om eens serieus na te denken over wat grenzen kunnen betekenen in positieve en negatieve zin. Zoals ieder jaar zijn we ook dit jaar weer met miljoenen de landsgrenzen overgetrokken, wellicht hebt u andere continenten bezocht. Dan zal het u zeker niet zijn ontgaan, dat de welvaart bepaald niet evenredig is verdeeld op onze aardbol. Dat was u natuurlijk al langer bekend want als er één land is waar de bevolking gul de portemonnee trekt bij rampen, dan is dat Nederland wel.

Het is een feit, de meeste Nederlanders dragen de charitas een warm hart toe. Niet alleen bij grote rampen, maar ook bij veel kleinschalige ontwikkelingsprojecten voelen we ons betrokken en laten ons niet onbetuigd door met gulle hand te doneren. Met dat geld plus de visie en inzet van een groot aantal vrijwilligers konden in de afgelopen decennia in veel ontwikkelingslanden vruchtbare en succesvolle projecten worden opgezet,  projecten die zich in zijn algemeenheid kenmerken door korte directe lijnen, grote betrokkenheid en weinig tot geen overhead. De projecten die het goed doen draaien meestal al gedurende langere tijd.

Tot zover het goede nieuws, want de direct betrokkenen zijn ooit op een zekere leeftijd begonnen, meestal naast een andere carrière maar soms ook na het afsluiten van een succesvolle loopbaan. De meesten behoren dus meestal niet meer tot de allerjongsten onder ons. Het is mooi om te zien hoe het besturen, het coördineren en het ter plaatse werken, trainen en onderhandelen met autoriteiten de direct betrokkenen zoveel voldoening kan geven. Want het is zeker een meer dan verrijkende ervaring om je in te zetten om kansarme jongeren een perspectief te bieden in hun eigen land, in plaats van te moeten ervaren dat deze jonge mensen met de moed der wanhoop economische vluchtelingen worden.

 

Hoewel de meesten van de huidige generatie bestuurders beslist nog wel wat jaren mee kunnen, komt voor velen langzaam maar zeker de grens om de kar te trekken toch binnen een aantal jaren in zicht. Wil de continuïteit echter op een goede manier gewaarborgd  blijven, dan zal zich de komende jaren een nieuwe generatie bestuurders moeten gaan warmlopen.

Regeren is vooruitzien, een bekende uitspraak die ook zeker hiervoor geldt. Want als de continuïteit wegvalt, zullen talrijke mooie projecten het moeilijk gaan krijgen; en dat wil tenslotte niemand. Immers, het doel om perspectief bieden aan hen die het minder hebben getroffen, staat altijd voorop.

Yepafrica Bij de stichting Yep (Yepafrica), de succesvolle organisatie die 11 jaar geleden werd opgericht, is men inmiddels begonnen met het werven van een nieuwe generatie bestuurders, coördinatoren en trainers. Dat vergt meer dan een simpel gesprekje over hoe mooi het is om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van jonge mensen.

Hoe mooi kan het zijn als de transitie van ouder naar jonger op een vloeiende manier zou verlopen.

Oproep nieuwe opvolgers
Daarom bij deze de oproep aan zowel mannen als vrouwen die de charitas niet alleen in financiële zin een warm hart toedragen, maar die ook daadwerkelijk een bijdrage willen leveren om als bestuurder, medewerker of anderszins de grenzen te slechten voor al die mensen die het minder goed hebben dan in onze westerse samenleving.

Vraag jezelf eens af op wat voor zinvolle manier je een bijdrage zou kunnen leveren. Verdiep je in de vele projecten die er zijn en ga een keer kijken zodat je zelf kunt ervaren hoe mooi en zinvol het is om daadwerkelijk iets ter plekke te doen. En ja, inderdaad, dat vergt tijd; immers, in de meeste ontwikkelingslanden gaan zaken nu eenmaal niet op de manier zoals wij dat in het westen gewend zijn te doen. Het zou fantastisch zijn als deze oproep voor het vinden van opvolgers, kan leiden tot een nieuwe generatie van oprechte betrokkenen die zich met hart en ziel willen inzetten om de onrechtvaardige grenzen tussen rijk en arm te helpen slechten.

Paul Engelsman, oprichter en bestuurder Stichting YEP (Yepafrica).

 

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine Journalistiek - In een wereld vol uitdagingen en kansen lijkt het er soms op dat we eerder geneigd zijn om te focussen op negatieve berichtgeving dan op positieve verhalen. Waarom is dat? Laten we duiken in de psychologie achter deze trend en de waarde ontdekken van het brengen van positieve journalistiek in ons leven.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Artificial Intelligence - AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, roept vaak zowel nieuwsgierigheid als angst op. Mensen vragen zich af hoe deze technologie ons leven kan veranderen, en inderdaad, er zijn talloze manieren waarop AI een positieve impact kan hebben. Laten we eens verkennen hoe we AI kunnen omarmen en benutten voor het welzijn van de samenleving.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Maatschappij, Zorg, Zorgpremie – Maar liefst zo’n 61% van de Nederlandse bevolking maakt zich ernstige zorgen over opnieuw een stijging van de zorgpremie voor 2024 en vraagt zich af waarom we toch allemaal opnieuw worden verplicht om deze steeds aanzienlijke jaarlijks terugkerende stijgende zorgpremies moeten betalen.

Lees meer...

Leidse Kak helpt chronisch zieken af van resistente darmbacteriën - NLMagazine/Leiden, Geneeskunde, darmen - Het inbrengen van poep van gezonde donoren in de darmen van chronisch zieke patiënten heeft, ook op langere termijn, een gunstige werking op hun weerbaarheid.

Lees meer...

NLMagazine/Almere, Economie & Duurzaamheid - Jarenlang werkte ze als werknemer voor diverse opdrachtgevers, maar echt gelukkig werd ze er niet echt van. Debby komt van oorsprong uit een familie vol ondernemers.

Lees meer...

Door Magdalena Matei, Goldschmeding Foundation - NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, arbeidsmarkt - Het introduceren van een onafhankelijke beoordeling om opleidingen in te schalen is een goed initiatief, maar er is meer nodig om stappen te zetten in de vastgelopen arbeidsmarkt.

Lees meer...

NLMagazine/Utrecht, Maatschappij - Gemeente Utrecht en Utrecht in Dialoog organiseren samen een reeks dialogen rondom straatintimidatie. Hoe willen we wél met elkaar omgaan? En wat is daarvoor nodig? Door het delen van verhalen en dromen brengen we deze werkelijkheid dichterbij!

Lees meer...

NLMagazine/Schipluiden, Maatschappij, verdriet, verlies, overlijden - Op woensdag 27 maart geeft Emeritus hoogleraar verliesverwerking Manu Keirse in Op Hodenpijl te Schipluiden een lezing over elkaar helpen bij verlies en verdriet.

Lees meer...

Door Pascal Besselink - NLMagazine, Politiek & Maatsdchappij, discriminatie, hoofddoek, crucifixen etc - Demissionair minister Yesilgöz van Justitie werkt aan een ministeriële regeling die bepaalt dat boa's er in iedere gemeente hetzelfde moeten uitzien. De discussie over een kledingcode op de werkvloer laait daarmee weer op.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine/Frankrijk, Verkeer & Vervoer – Omdat het momenteel nog steeds koud en luguber weer is en het nog overmatig pijpenstelen regent, verheugen we ons zo langzamerhand enorm op de zomer met prachtig weer, echte heerlijke zomerse temperaturen en volop zonneschijn.

Lees meer...

NLMagazine/Tilburg, meivakantie, textiel, pret maken - Kom in de meivakantie tussen 24 & 28 april en 1 & 5 mei met de kids naar het TextielMuseum, want we hebben weer een mooi programma voor families.

Lees meer...

Gebruikstips en de top 4 van hoe het niet moet - NLMagazine, Veiligheid, fietsen - Een fietshelm kan ernstig letsel voorkomen. Onder andere daarom is de landelijke Dag van de Fietshelm in het leven geroepen, want een fietshelm op je hoofd is een kopzorg minder. Maar dan moet je ’m wel goed dragen. Tips voor het veilig gebruiken van een fietshelm.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

NLMagazine/Dordrecht, Sport, fietsen, Tour de femmes - Dordrecht is op dinsdag 13 augustus het vertrekpunt voor de tweede etappe van de Tour de France Femmes. De start vindt plaats vanaf het Energieplein. Eerst rijden de wielrensters door het historische centrum van Dordrecht en zetten dan koers naar de finishplaats in Rotterdam.

Lees meer...

NLMagazine/Amsterdam, Fietsen, sport, evenementen - Op zaterdag 15 juni rijdt Cycle Capital mee in de Rainbow Ride, een uniek fietsevenement in Amsterdam. Fiets jij gezellig met ons mee?

Lees meer...

200 jaar KNRM: Spannende reddingverhalen in podcastserie met Roelof Hemmen - NLMagazine/IJmuiden, Reddingsverhalen, surfen, sport - In het kader van het jubileumjaar presenteert Roelof Hemmen 20 van de meest indrukwekkende reddingverhalen in de 200 jarige historie van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM).

Lees meer...

NU einde aan het poldermodel - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid – We beginnen dit korte artikel met het statement dat ‘Driekwart van alle voedselreclame in Nederland junkfood betreft’.

Lees meer...

Ongekend goede line-up, meer muziek dan ooit - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Familieopstellingen, klankschaalsessies en beroemde DJ Harold van Lennep achter de draaitafels.

Lees meer...

NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid - Immunity is een poederdrank verrijkt met vitamines. Een combinatie van acerola-, druivenpit-, Ginseng-, resveratrol- en gemberextract, zwarte bessen- en zwarte wortelpoeder, gezoet met kokosbloesemsuiker.

Lees meer...