Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Maatschappij - Seksuele intimidatie en seksueel geweld komen veel voor en kunnen grote gevolgen hebben. Esmaralda de Haan is jeugdhulpverlener bij Qpido, onderdeel van Levvel. Zij ondersteunt, begeleidt en helpt jongeren tussen de 12 en 23 jaar die te maken krijgen met seksuele intimidatie en geweld. Esmaralda vertelt welke vormen dit kan aannemen en wat zij en haar collega’s voor jongeren kunnen betekenen.

Qpido is onderdeel van Levvel en informeert en adviseert, helpt en ondersteunt jongeren, ouders en docenten en anderen die met kinderen, jongeren en gezinnen werken op het gebied van liefde, seksualiteit en grenzen, relaties en diversiteit.

Plezier
Esmaralda werkt sinds 2014 bij Qpido. “Met heel veel plezier”, vertelt ze. “Het werk is heel leuk en het is heel fijn om te merken dat iemand die angstig of verslagen binnenkomt, uiteindelijk met een rechte rug en meer zelfvertrouwen de deur uitloopt.” Esmaralda vertelt hoe ze bij Qpido te werk gaan. “We richten ons op 4 zaken: voorlichting, ambulante hulpverlening, trainingen aan professionals en consulten."

Voorlichting
Op aanvraag geeft Qpido lessen over seksualiteit of zaken die daarmee te maken hebben. Bijvoorbeeld op scholen of in buurtcentra. “Zo’n les kan bijvoorbeeld gaan over sexting, zoals we het noemen als mensen elkaar seksueel getinte berichten of video’s sturen. Wat doe je wel en wat niet? En hoe ga je om met filmpjes die aan jou zijn toevertrouwd? Want eenmaal online, is altijd online. Een les aan ouders kan gaan over het online gedrag van je kind. Hoe je daarmee omgaat, bijvoorbeeld hoe je het online gedrag van je kind kan controleren. Maar ook hoe je je kind de ruimte geeft om nieuwsgierig te zijn en welke afspraken je maakt.”

Hulp
“Naast voorlichting is er onze ambulante hulpverlening. Dat betekent dat we hulp bieden aan jongeren van 12 tot en met 23 jaar die met seksuele intimidatie te maken hebben gehad. Dat gaat om allerlei vormen van ongewenst seksueel gedrag: naroepen op straat, misbruik, verkrachting, online intimidatie. Wij gaan met iedereen die contact opneemt in gesprek om te kijken of wij kunnen helpen. We vragen wat iemand heeft meegemaakt en waar diegene last van heeft. En we vragen wat diegene graag zou willen. Soms is een gesprek al voldoende. En soms is er meer nodig. Dan zetten we hulpverlening in, of we sturen die persoon door, bijvoorbeeld voor een traumabehandeling.”

Toestemming vragen is belangrijk
Esmaralda voegt daaraan toe: “We praten overigens niet alleen met slachtoffers. We gaan ook aan de slag met jongeren die over de grenzen van anderen zijn gegaan. Die worden vaker door ouders of school naar ons toegestuurd. We leren ze onder meer om toestemming te vragen tijdens seks. Bijvoorbeeld: ‘Mag ik je hier aanraken?’ Maar ook hoe het voelt als een ander over jouw grenzen heen gaat. Onder meer door toneelstukjes te spelen. Dan voelen ze wat dat met je doet. Zo planten we een zaadje, zodat het besef bij diegene groeit dat het echt niet oké is om over de grenzen van een ander te gaan."

Grenzen aangeven
Esmaralda: “Wat de vraagstukken rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag zo lastig maakt, is dat ieder mens diens eigen grenzen heeft. Soms voel je die pas op het moment dat er iets gebeurt waarvan je denkt: dit wil ik niet. Dan is nee zeggen lastig of zelfs onmogelijk. Als iemand toch over jouw grens is gegaan, praat er dan over. Dat is zo belangrijk. Met vrienden, je familie, docent of huisarts. Of met een van ons. Je kunt er later echt last van krijgen. Ik vertel niet wat iemand moet doen, dat bedenken we samen. De beslissing ligt altijd bij de jongere. Ik geef vooral uitleg om jongeren veilig zichzelf te laten zijn. Maar zij moeten wel zelf om hulp vragen.”

Trainingen en vraagbaak
Naast voorlichting en hulpverlening biedt Qpido ook trainingen aan professionals, zoals jongerenwerkers en meidenwerkers. Ook is de organisatie een vraagbaak voor iedereen die een vraag heeft over seksualiteit en seksuele voorkeur of geaardheid. Jongeren die het lastig vinden om over hun seksualiteit te praten maar wel vol vragen zitten, kunnen ook bij Qpido terecht. Zij kunnen hun vragen niet alleen per telefoon, maar ook via de mail, of een anonieme chat stellen.

Hulp nodig?
Heb je te maken gehad met een ongewenste seksuele ervaring, neem contact op met het Centrum Seksueel Geweld voor hulp. Of bel, mail of chat via Qpido.nl.

Praat mee of doe een workshop in de OBA
Op 25 en 26 november worden in het kader van Orange the world in de OBA (Oosterdokskade) 5 bijeenkomsten over dit onderwerp georganiseerd. 3 workshops, een debat en een VR experience. Deelname is gratis. Kijk op OBA.nl/agenda.

Meer weten
Van 23 november tot en met 6 december loopt de campagne 'Jij staat niet alleen' tegen seksuele intimidatie en geweld.

Jij staat niet alleen

Foto: Leonie Veerman
Bron: Gemeente Amsterdam

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching