Politiek & Maatschappij
Typography

Actualiteitendebat 4 april: Omgangsvormen in de Tweede Kamer - NLMagazine Politiek & Maatschappij - Van 'knettergek', 'doe eens normaal man', tot de bedreiging met 'tribunalen', Tweede Kamerleden schuwen ruwe taal niet. Dergelijke uitlatingen lijken de verhoudingen tussen de partijen te verslechteren. De laatste maanden is er veel te doen geweest over omgangsvormen in Tweede Kamerdebatten. Zo debatteerde de Kamer op 9 maart over haar eigen functioneren.

Voorafgaand aan dat debat schreef Kamervoorzitter Vera Bergkamp een notitie naar aanleiding van de verruwing van het parlementaire debat. Hoewel de voorzitter duidelijker zal ingrijpen bij intimidatie of bedreigingen, blijft de Kamer verantwoordelijk voor de eigen omgangsvormen. Ook presenteerde de werkgroep onder leiding van Kees van der Staaij praktische voorstellen om het functioneren van de Kamer te versterken.

Het vrije woord is van onschatbare waarde, juist in de Tweede Kamer, aldus Bergkamp in de notitie. Maar waar ligt de grens tussen ontoelaatbaar taalgebruik en vrijheid van meningsuiting? Dient het Reglement van Orde gewijzigd te worden om grenzen te bepalen? En hoe kan de Tweede Kamer met de huidige verhoudingen en omgangsvormen werkbaar blijven?

Het panel, dat hier Maandag 4 april 17:15 - 18:30, livestream en Nieuwspoort over in debat gaat, bestaat momenteel uit politiek verslaggever bij RTL nieuws Floor Bremer, SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij en politiek historicus Peter Bootsma. Bootsma verzorgt tevens de inleiding van het debat. De moderator van het debat is Eva Kuit.

Aanmelden
Meer informatie

Volg het debat in Nieuwspoort of via livestream
U kunt zich aanmelden om fysiek aanwezig te zijn via het aanmeldformulier. Wij rekenen dan op uw komst. Bent u toch verhinderd, wilt u dat dan doorgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.? U kunt zich via het aanmeldformulier ook aanmelden voor het volgen van de livestream. Uw aanmelding dient dan als registratie en biedt ons de mogelijkheid om u op de hoogte te houden van ontwikkelingen in de aanloop naar het debat. Op de dag van het debat sturen wij de link naar de livestream naar uw e-mailadres.

Vragen
Heeft u nu al vragen voor het panel? U kunt ze sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We streven ernaar om enkele ingestuurde vragen te bespreken tijdens het debat.

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching