Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Maatschappij & Technologie – Bijna dagelijks worden we via allerlei verschillende bronnen geïnformeerd over de uitrol van het nieuwe 5G netwerk.

In tegenstelling tot voorgaande vernieuwingen in het mobiele netwerk (bijv. van 3G naar 4G waar bijna geen nieuwe apparatuur voor nodig was), gaat het bij 5G over een fysieke vernieuwing; je huidige 4G-telefoon moet je vervangen voor een model met 5G-capaciteit. Bovendien moeten telecombedrijven nieuwe apparatuur aanschaffen en installeren op duizenden zendmasten die overal in het land staan. De discussie die ontstond of Huawei deze apparatuur nu wel of niet mag leveren, loopt nog steeds.


IOT en verregaande mogelijkheden

Steeds meer slimme apparaten worden aangesloten op het internet (IOT- Internet of Things). Om de real-time snelheid van 5G te garanderen, is een grotere dichtheid nodig zodat straks ook zelfrijdende auto’s realiteit zijn. Tsja, en het is natuurlijk ook leuk dat we straks thuis kunnen genieten van een nog betere beeldkwaliteit, gaan experimenteren met virtual reality en, dankzij een 3D bril, concerten en voetbalwedstrijden ter plekke kunnen bijwonen alsof je in een concertzaal of stadion zit. Met het oog op de huidige COVID-19 pandemie wellicht een nieuwe mogelijkheid voor de entertainmentindustrie om geld te verdienen.


Hoe verloopt de uitrol van 5G wereldwijd?
Sinds september 2020 zijn 397 telecombedrijven bezig met de aanschaf en/of installatie van nieuwe 5G-apparatuur op zendmasten. Dan zijn er nog eens 118 telecombedrijven die aangekondigd hebben dat zij de komende maanden nieuwe 5G-apparatuur op hun zendmasten gaan installeren. Naast traditionele partijen als Verizon en Vodafone, is ook een Tech gigant als Microsoft bezig met de inrichting van een 5G-netwerk. En in Nederland zijn onder andere KPN, T-Mobile en Vodafone bezig met de verdere uitrol van 5G. Het zal nog wel even duren voordat er landelijke dekking bestaat en de volledige bandbreedte die 5G belooft, ook daadwerkelijk beschikbaar is.


Waar verloopt de introductie van 5G het vlotst?  
Vooralsnog lijken de VS en diverse Aziatische landen het voortouw te nemen en blijft vooral Afrika achter; daar wordt nu nog vooral gebruik gemaakt van 3G-verbindingen (ongeveer 73% in de regio is 3G), maar in Nigeria wordt reeds voorzichtig geëxperimenteerd met 5G. Dat zou vanaf 2023 een enorme groei kunnen gaan doormaken en andere landen in deze regio meenemen.

In Europa lopen we redelijk in de pas met de VS en 5G is ook door Brussel bestempeld als een relevante investering voor toekomstige economische groei en innovatie. Dat heeft wel geleid tot een discussie met betrekking tot levering van 5G-apparatuur door Huawei maar in Brussel loopt men op eieren. China is een te belangrijke handelspartner, dus tot een volledige verbanning van Huawei, zoals de Amerikanen eerder instelden, zal niet snel worden besloten. Toch worden in diverse Europese landen de geluiden van tegenstanders van Huawei steeds sterker en overwegen inmiddels meerdere regeringen tot uitsluiting van Huawei voor levering van apparatuur voor het nieuwe 5G- netwerk.

Dan is er nog de factor snelheid die bepaalt of 5G succesvol kan worden genoemd. Hoe sneller 5G zal blijken te zijn, hoe makkelijker consumenten en bedrijven zullen overgaan tot de aanschaf van nieuwe apparatuur en nog belangrijker, nieuwe abonnementen. Juist die abonnementen zijn voor telecombedrijven interessant. Immers, lange termijncontracten met voorspelbare omzet zijn garanties voor toekomstige inkomsten en dus ook voor nieuwe investeringen.

Zoals we in eerdere artikelen al meldden, de grootste investeringen in 5G komen niet van consumenten maar van de industrie, de overheid en de medische sector. Als 5G net zo’n boost gaat geven aan onze economieën zoals de introductie van het eerste gsm-netwerk in het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw, dan zal de herinnering aan de economische schade die veroorzaakt werd door COVID-19, snel vervagen.

French Paulitz

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching