Politiek & Maatschappij
Typography

Strafblad bij coronaboete geschrapt
NLMagazine Politiek en maatschappij -  Op verzoek van belangrijke mannen uit de Tweede Kamer bekijkt het kabinet of het strafblad bij coronaboetes kan verdwijnen.

Ineens is er namelijk het argument cq excuus dat het onjuist is mensen een strafblad te geven dat zij de rest van hun leven met zich meedragen omdat iemand tijdens de coronatijd iemand anders heeft omhelsd of geen 1,5 meter afstand in acht heeft genomen. Een strafblad is plotseling niet langer een proportionele straf voor een corona-overtreding.  

Wat toevallig dat dit net gebeurt nadat de in eerste instantie nog gerespecteerde minister van veiligheid zijn eigen regel van het niet naleven van de 1.5 meter overtrad, een regel waarop hij expliciet had aangedrongen en die voor iedereen een feit werd.

Wat kunnen corona-handhavingsregels, waar het gros van de Nederlandse bevolking hun verbazing over uitsprak, plotseling snel worden aangepast! Je vraagt je dan logischerwijze al snel af waarom er op het Binnenhof vaak eindeloos moet worden gediscussieerd over vaak niet eens noemenswaardige politieke aangelegenheden; immers, in enkele uren verdwijnt het strafblad van een minister (en dankzij hem ook van de rest van de corona-overtreders) in de prullenbak. Feit blijft natuurlijk dat strafbladen worden gehandhaafd indien er sprake is van (corona)excessen zijn.

Een bruiloft is natuurlijk een groot feest en dat gun ik de heer Grappenhaus ook van harte. Zoiets moet je tenslotte vieren met iedereen die je lief is. Desondanks is het natuurlijk ongelooflijk dom dat de minister in het heetst van zijn bruiloftspektakel zijn eigen regels niet naleefde en domweg in de fout ging. Zo zie je maar weer dat een ongeluk in een klein hoekje zit. De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hoopt als geen ander dat de ophef over de bruiloft leidt tot meer begrip voor horecaondernemers en een voor hen minder verstikkend en economisch desastreus boetebeleid.

 

Aanblijven of aftreden
Als dank voor het kwijtschelden van deze strafbladen, hoeft de minister niet de eer aan zichzelf te houden en treedt dan ook niet af ondanks het feit dat zijn geloofwaardigheid een forse deuk heeft opgelopen. Hij krijgt gewoon weer het vertrouwen van de Haagse boys en kan gewoon weer doorgaan waar hij gebleven is. Gezichtsverlies? Dat kent men schijnbaar niet in Den Haag.

De heer Grappenhaus maakte tijdens zijn debat duidelijk dat hij een fout had begaan. Uiteraard gaat het niet handhaven van zijn eigen regels ten koste van de geloofwaardigheid van de minister. Veel Kamerfracties hebben hier hun vraagtekens over. De minister wordt immers niet meer serieus genomen en zeker niet door de handhavers die op zijn instructie het handhavende werk doen. De baas van de veiligheid is door de mand gevallen. Veel beter had hij de eer aan zichzelf kunnen houden en was hij afgetreden. Het opbouwen van nieuwe geloofwaardigheid en krediet gaat hem immers heel veel tijd kosten.

 

Boetes

De minister heeft zijn boete dubbel betaald. Met zijn salaris natuurlijk een bijzonder aardige geste, maar daar schiet hij verder niets mee op. Feit staat dat hij zijn eigen regels heeft overtreden; dat kun je niet afkopen, zèlfs niet als je minister bent. Heel lief en aardig natuurlijk dat hij die dubbele boete heeft uitgekeerd aan een instantie als Het Rode Kruis, die daar ongetwijfeld blij mee is. Echter, iedereen die op welk vlak dan ook de wet overtreedt, dient zijn boete te betalen aan de Staat en aan niemand anders. Als elke overtreder zelf zijn boete mag overmaken naar een instantie van zijn keuze, is het manipulatiehek van de dam en komen deze gelden niet terecht waar ze thuis horen, bij de Staat.  Er gaan gelukkig Haagse stemmen op om de coronaboetes te verlagen tot € 100. Die € 390 is immers een werkelijk belachelijk bedrag dat niet iedereen zo maar uit zijn kontzak schudt.

 

Jos de Jong


Bron: redactie gemeente.nu

 

 

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching