Politiek & Maatschappij
Typography

NL Magazine Maatschappij, Technologie & Economie – Tot ver in de jaren 70 van de vorige eeuw kregen duizenden werknemers wekelijks hun salaris uitbetaald, in een enveloppe. In de jaren erna nam de populariteit van Eurocheques toe en werd steeds meer geld via banktransacties overgeboekt; dat noemde men toen nog ‘giraal geld overmaken’.

Inmiddels is, dankzij het internet en mobiele telefonie, digitaal geld de norm. De allereerste transactie vond in 1994 in de VS plaats (voor de aanschaf van een CD in een webshop) met behulp van een creditcard; tegenwoordig betalen we bijna alleen nog door middel van digitale transacties.

In 2003 lanceerde Alibaba in China hun eigen betaalsysteem Alipay dat inmiddels de standaard is voor meer dan 520 miljoen actieve gebruikers. En in 2007 lanceerde M-Pesa in Kenia (een joint venture van Vodafone en Safaricom) een nieuwe betaalservice die inmiddels door meer dan 37 miljoen gebruikers in Afrika dagelijks wordt gebruikt. Wanneer je een bitcoin of andere cryptocurrency aankoopt, verloopt ook alles digitaal en iedereen met een iPhone kan sinds 2014 ApplePay, de betaalservice van Apple, gebruiken.


Hoe ziet de ontwikkeling van digitaal betalen eruit in andere landen? 
In onderstaand overzicht zie je de landen waar digitaal betalen het populairst is.

 

Landen

Gemiddeld aantal betalingen p/d

in miljoenen

Gemiddeld aantal betalingen p/p p/jr.

Singapore

   13

   831

Zuid-Korea

   77

   547

Zweden

   15

   529

Nederland

   24 

   505

VS

 444

   495

VK

   82

   448

Canada

   40

   393

Belgie

   12

   372

Frankrijk

   64

   363

Zwitserland

     7

   299

Bron: Bank of Intern. Settlements

 

De verklaring voor de populariteit van digitaal betalen is in de meeste landen eenvoudig: Er bestaat een uitstekende high-speed internet infrastructuur, grote variëteit aan e-commerce aanbieders en een jonge bevolking die is opgevoed met een smartphone. De voorspellingen zijn dat in een land als Zweden in 2023 alle betalingen digitaal zullen zijn. Ook in Nederland groeit het aantal digitale transacties gestaag; niet voor niets staan we in bovenstaande tabel op de vierde plaats.

 

Wat staat er nog meer te gebeuren?
Met het alsmaar groeiende aantal transacties, komen er steeds meer (technologische) innovaties op ons af. Facebook heeft al langer vergaande plannen om financiële diensten aan te bieden terwijl ook  spraakgestuurde toepassingen (Apple Siri, Google, Samsung Bixby) betalingen steeds makkelijker maken. En ook gezichtsherkenning kan betalingen vereenvoudigen. De eerste voorbeelden zijn al operationeel op luchthavens in China. Daarbij moet je je afvragen wat dat doet met privacy, maar daar denken ze in China heel anders over dan in de meeste westerse landen.............

De totale waarde van alle digitale betalingen wereldwijd bedroeg in 2019 ongeveer 4.400 miljard Dollar en groeit jaarlijks met meer dan 10%. Dat maakt het een aantrekkelijke markt voor nieuwe vormen van dienstverlening en de introductie van verbeterde technologie. Daarbij is het credo vooral; Gemak dient de mens (lees: de consument).

French Paulitz

 

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching