Politiek & Maatschappij
Typography

NL Magazines Maatschappij & Milieu – In de westerse wereld zijn we ons al langer zeer bewust van het feit dat de verbranding van kolen leidt tot vervuiling; de uitstoot van CO2 is enorm. Dat bewustzijn heeft ertoe geleid dat we in Nederland, sinds het Energie Akkoord van 2013, 7 kolencentrales hebben gesloten en er momenteel nog 3 kolencentrales operationeel zijn.

De verwachting is dat ook deze centrales op niet al te lange termijn de ‘ovens’ gaan doven. Hebben we dan een probleem met onze energievoorziening? Nou nee, want er zijn voldoende gasgestookte centrales die het wegvallen compenseren, bovendien heeft een gasgestookte centrale minder dan de helft van de CO2 uitstoot dan een kolencentrale.

Ook in andere, vooral westerse, landen als Duitsland en de VS neemt het aantal kolencentrales in rap tempo af. Helaas is dat in Aziatische landen wel anders; van het totale aantal van 2.425 kolencentrales op deze wereld staat meer dan 1/3 in Azië (Bron: www.svt.se). Niet verwonderlijk dus dat India en China goed zijn voor 35% van de totale CO2 uitstoot op deze wereld…

 

Hoe ziet de toekomst eruit?
Zoals gezegd, sinds 2010 zijn er honderden nieuwe kolencentrales bijgekomen die vooral in de Aziatische regio zijn gebouwd. Logisch natuurlijk, gezien de economische voorspoed en de groeiende behoefte aan elektriciteit bij bedrijfsleven en burgers in tal van landen in deze regio. En toch lijkt het erop dat in 2019 een kantelpunt is bereikt; in India stijgt de benodigde hoeveelheid kolen voor centrales niet langer en ook in China lijkt het hoogtepunt van kolenconsumptie (gelukkig) voorbij.

Dat betekent niet dat op korte termijn het aantal kolencentrales in deze landen zal afnemen want passende alternatieven zijn er (nog) niet. Helaas beschikt niet ieder land over gasreserves zoals Rusland (of Nederland) en net zoals in de Westerse wereld is de behoefte aan elektriciteit groeiend. Bovendien zijn er nog steeds regio’s in Afrika en Azië waar elektriciteit niet vanzelfsprekend is, dus ook daar gaan de komende jaren energiecentrales worden gebouwd.

 

De alternatieven?
De discussie over kernenergie lijkt in Nederland gestopt en in Duitsland gaan kerncentrales de komende jaren dicht. Daartegenover staat dat Frankrijk beschikt over 58 kerncentrales die voorzien in 75% (!!!) van de totale energiebehoefte met een te verwaarlozen uitstoot van CO2.

En Frankrijk gaat door met de nieuwbouw van kerncentrales…

Tegelijkertijd woedt de discussie over de inzet van zonnepanelen en windmolens en worden in Brussel allerlei plannen gesmeed voor een ‘Green Deal’ die bijvoorbeeld ook moet gaan leiden tot investeringen in nieuwe technologie, waarmee we ‘schone’ energie kunnen opwekken.

Kortom, er bestaat nog geen eenduidig antwoord op de vraag hoe we in de toekomst omgaan met de productie van de oneindige hoeveelheid elektriciteit die we met z’n allen nodig hebben. Een ding is zeker, dat gaan we niet doen met kolen…

 

French Paulitz

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching