Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Maatschappij/Natuur/Milieu - Bijna had de Tweede Kamer CETA weggestemd op 18 februari. Het scheelde uiteindelijk slechts 2 stemmen. Echter, CETA, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada, kan alsnog worden gestopt omdat het verdrag nu naar de Eerste Kamer gaat waar Rutte, Minister Kaag van Buitenlandse Zaken en het kabinet momenteel geen meerderheid hebben.

CETA staat voor ‘Comprehensive Economic and Trade Agreement’ ofwel ‘Brede Economische en Handelsovereenkomst’. Canada en de EU waarborgen dat CETA niet ten koste gaat van belangen zoals internationale klimaatafspraken, het beschermen van sociale rechten, dierenwelzijn en milieu. Via CETA werken de EU en Canada samen om duurzaamheidsnormen te verhogen.

Door de coronacrisis komt de Eerste Kamer de komende weken niet bij elkaar. Maar de schriftelijke behandeling van CETA gaat gewoon door. Dus gaan wij ook door - zo goed en zo kwaad als het nu gaat - om de Eerste Kamer ervan te overtuigen CETA weg te stemmen.

Einde CETA mogelijk?
Als de Eerste Kamer tegenstemt komt er een einde aan het CETA-verdrag. Immers,  alle nationale parlementen in de EU moeten CETA goedkeuren voordat het volledig wordt ingevoerd en krijgt eerlijke handel weer een kans. Als Nederland CETA wegstemt, dan is dat een overwinning voor mens en milieu, voor Nederland, de EU en de wereld. Want CETA in de huidige vorm is vooral goed voor multinationals.
De Eerste Kamer kan natuurlijk ook een beter verdrag eisen en pas instemmen als dat goed is geregeld.

Meer weten?

Raadpleeg dan onder andere https://milieudefensie.nl/doe-mee/stop-ceta

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching