Economie & Duurzaamheid
Typography

Teambuilding

NL Magazine Duurzaamheid - Nu de Coronastorm geluwd is trekken veel mensen er op uit. Na twee zeer stille jaren met bedrijven op teambuilding loopt het dit voorjaar weer volop. Zo kwam deze week een bedrijf met 45 mensen helpen in het Sorghbosch. Het Sorghbosch is een prachtig oud landgoed met bomen tot wel 350 jaar oud.

Net als in andere landgoederen heeft de esdoorn zich daar de afgelopen 25- 40 jaar stormachtig uitgebreid. Naast ongeveer 800 ’zaailingen’ van 10- 40 m hoog staan er honderdduizenden van 10 cm tot 4 m hoog.  Soms wel 20-100 per m2. Die verdringen niet alleen de stinsenflora van bosanemoon, wilde anemoon en vingerhelmbloem maar de grotere exemplaren wurgen ook de monumentale eiken en beuken: zowel ondergronds als in de kroon. Daardoor krijgen die bomen van 200- 350 jaar oud dode takken en worden door traditionele ‘boomverzorgers’ omgezaagd omdat ze gevaarlijk zijn voor bijv. autolak en mensen die bij windkracht 9 in een bos gaan wandelen. Een groep van 45 mensen met ook een aantal eigen begeleiders erbij is een mooie ploeg om een overmaat aan esdoorns wat terug te dringen. Daarbij houden we er rekening mee dat er voldoende exemplaren van 1 -2 m over blijven die we van de winter gaan redden om elders te planten.

Zo’n dagje buiten werken is voor veel (kantoor)mensen op veel manieren een eye-opener: ze leren anders tegen een bos aan kijken en niet alleen als ‘groene waas’ te zien maar iets volop biodiversiteit met allerlei kwaliteiten. Ze leren ook hoeveel werk er uit je handen komt en krijgen er allerlei praktische vaardigheden. We bouwen de dag op met eerst het eruit halen van kleine zaailingen tot aan halve meter daarna zijn de wat grotere aan de beurt en vervolgens worden een 8-tal echt grote bomen verwijderd. Dat je een boom van 30 m hoog met handkracht in een half uur met wortel al kunt verwijderen is niet alleen een lesje basale natuurkunde maar ook een kick die zelfvertrouwen geeft. Ze leren ook dat het gebruik van een motorzaag helemaal niet handig is want een afgezaagde esdoornstobbe loopt met 3-10 stammen weer uit en krijg je helemaal nooit meer weg. Zo zijn er nog wel een paar honderd wurgbomen te gaan voor we het ons toevertrouwde deel van het Sorghbosch weer in oude glorie hersteld hebben. Voor een video- verslag van deze dag zie ons youtube-kanaal st.meergroen .

Stages
Naast de groep van het bedrijf hadden we deze week ook op 3 dagen stagiaires van een middelbare school uit Haarlem. 3 dagen lang zouden er 5–8 stagiaires komen. Met stages maken we altijd een zo gevarieerd mogelijk programma want onze jongeren hebben niet altijd een lange aandachtspanne. Ook worden ze ook zo theoretisch opgeleid dat ze meestal de grootste moeite hebben om de meest simpele praktische zaken uit te voeren. Voor harken, zagen en spitten moet je weten hoe je die gereedschappen vasthoudt en vaak hebben ze dat nog nooit gedaan. Voor wieden moet je onderscheid gaan maken tussen 10 gewenste en 10 ongewenste soorten en ga zomaar door. Maar juist daarom vinden we het belangrijk dat ze er eens tegen aanlopen dat de praktijk niet hetzelfde is als de theorie.

Op woensdag verscheen er 1 van de 5 ingeroosterde stagiaires en die verwachtte dat hij na 1 of 2 uur wel klaar zou zijn. Dat had een maatje van hem verteld die alleen achter in de klas bij zijn oude basisschool had gezeten en waarvan de stage inzet bestond uit het halen van een kopje koffie voor de leerkracht. Na 2 uur had onze stagiaire net zijn introductie gehad en gingen we aan de gang. De 2e dag verschenen er 2 van de 8 leerlingen. Daar hebben we 2 projecten mee gedaan en op dag 3 verscheen er niemand van de 5 aangemelde stagiaires. Een probleem bij deze stages is dat het schoolsysteem overbelast is en dat de school blij lijkt dat ze de leerlingen een dag bij iemand anders kunnen inzetten. Als er dan ook niet aan verwachtingsmanagement en info-overdracht wordt gedaan EN er geen sanctie staat op het niet verschijnen dan weet onze calculerende jeugd wel een bankje of winkelcentrum te vinden om te chillen. Wat wij ons afvragen is wat er van dit soort kinderen terecht moet komen.

Nomineren voor Duurzame top100 van Trouw

Tot en met 16 mei kunt u nog in 150 woorden Stichting MEERGroen nomineren voor de duurzame top 100 lijst ‘van onder af’ door een email te sturen naar de duurzameDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van de website, naam en het persoonlijke emailadres van de contactpersoon van het initiatief. Als we als Stichting MEERGroen dan in de picture komen met voldoende nominaties wordt er door de jury verder navraag gedaan.

Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.

Franke van de Laan
Stichting MEERGroen
Meerbomen.nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

28 maart 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue