Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Energieleverancier Vattenfall breidt met 8000 laadpalen voor elektrische auto’s uit in Nederland. Met installatiebedrijf BAM wordt begonnen in 68 gemeenten in Noord-Brabant en Limburg, zo hebben de bedrijven woensdag bekendgemaakt.

Vorig jaar won Vattenfall de concessie in dit gebied. Een aantal laadpalen komt bij nieuwbouw nog voordat bewoners er zijn gearriveerd, in een poging om elektrisch rijden aan te moedigen. In de gemeenten mogen gebruikers hun voorkeur voor de palen aangeven.

Van de 8000 laadpunten in Limburg en Noord-Brabant worden er 4500 proactief geplaatst, dus nog voordat inwoners erom vragen. Samen met de gemeenten worden de beste locaties voor laadpunten bepaald. Met deze grootschalige proactieve uitrol hebben beide provincies volgens Vattenfall de primeur in Europa.

Prognosekaart
Per gemeente wordt een prognosekaart opgesteld, waarin de laadbehoefte en alle potentiële laadlocaties per gebied inzichtelijk worden gemaakt. Pieter van Ommeren, directeur Vattenfall InCharge in Nederland legt uit: „Deze laadbehoefte wordt ingeschat door een model dat in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam en TU Eindhoven is ontwikkeld. Er worden verschillende data gebruikt, bijvoorbeeld de locaties en het verbruik van bestaande laadpunten, informatie over mobiliteit, voertuig- en parkeerdata, de weergave van wegen en parkeervakken, en CBS-data met demografische gegevens.” Vattenfall wordt bijgestaan door EVConsult bij de ontwikkeling en validatie van de prognose- en plankaarten.

Volgens inschattingen van de overheid rijden er binnen tien jaar zo’n 1,9 miljoen elektrische auto’s en bussen in Nederland die een laadnetwerk nodig hebben. Vattenfall zegt dat de 8000 laadpalen over drie jaar allemaal geplaatst moeten zijn.

Bron: WijLimburg Lieke Rijkx

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

20 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue