Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Consumentengoederen en -diensten waren in augustus 2,4% duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In juli was de inflatie 1,4%. Vooral de prijsontwikkelingen van pakketreizen naar het buitenland en een verblijf in bungalowparken droegen bij aan de hogere inflatie.

De stijging van de inflatie in augustus komt onder andere door de prijsontwikkeling van vakanties. In augustus waren pakketreizen naar het buitenland 16,4% duurder dan een jaar eerder, terwijl deze in juli nog 4,4% goedkoper waren. Dit komt vooral doordat het prijsniveau van pakketreizen in augustus 2020 relatief laag was. De prijsstijging voor een verblijf in bungalowparken kwam uit op 12,0% op jaarbasis. In juli was er nog een prijsdaling van 6,3%. De prijzen voor een verblijf in bungalowparken lagen in augustus op het hoogste niveau ooit gemeten.

Inflatie stijgt ook door prijsontwikkeling voeding
De inflatie liep ook op door de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen. In augustus waren voedingsmiddelen 0,2% duurder dan een jaar eerder. In juli waren voedingsmiddelen nog 0,9% goedkoper. Dit komt met name door de prijsontwikkeling van aardappelen, vlees en fruit.

Inflatie eurozone naar 3,0%
Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en –diensten in Nederland waren volgens de HICP in augustus 2,7% duurder dan een jaar eerder, in juli was dat nog 1,4%. De inflatie in de eurozone nam toe van 2,2 naar 3,0%.

Bronnen: CBS, WijLimburg

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

18 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue