Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Duurzaamheid - Wat te doen om er samen wat leuks van te maken en waar we zoal tegen- aan lopen in de manier waarop onze samenleving met zijn leefomgeving omgaat.

IPCC en klimaat

We doen lokaal veel ecologisch werk maar altijd met het oog op de nationale en wereldwijde context. Recentelijk is het nieuwste rapport van de VN over de toestand van het klimaat verschenen. Dat rapport vertelt eindelijk wat wij al 40 jaar zien aankomen maar we zien nog veel meer aankomen en daarom plaatsen we daar graag een paar kanttekeningen bij ‘ter lering ende vermaak’. Eindelijk hebben de 14.000 wetenschappers hun schroom overwonnen en zeggen klip en klaar dat we als mensheid de schuldige zijn voor het in gevaar brengen van onze eigen toekomst en dat van de hele biosfeer. Helaas wordt er ook een heleboel nog steeds niet gezegd en daarom willen we er hier graag een paar nader van toelichten:

1: In het kader van een politiek compromis wordt er nog steeds gemeld dat het mogelijk is de opwarming van de aarde tot 1,5 of 2 graden te beperken. Ecologisch gezien is dat onzin. We hebben er nu 150 jaar over gedaan om met kolen, olie etc het noordpoolijs te laten smelten. Dat ijs reflecteert 95 % van de zonne-energie terug het heelal in. Nu ligt daar zomers 8 miljoen km2 extra vloeibaar water dat 95 % van alle zonne-energie absorbeert: een warmtemeter dus. Dit zorgt ervoor dat de permafrost van Canada en Siberië van ca. 30 meter dik gaat smelten waardoor de natuur onnoemelijke hoeveelheden broeikasgassen gaat produceren. En zo zijn er nog een paar terugkoppelingsmechanismen die ervoor zorgen dat de beer losgaat.

2: Net zo vreemd is het dat de klimaatcrisis 1 op 1 vertaald wordt naar de noodzaak van een energie- transitie met als doel dat we in 2050 energieneutraal zijn. Maar in 2050 is het probleem in de natuur al zo groot dat het helemaal niet meer uitmaakt wat we doen. Dat zorgt ervoor, net als in het Devoon, dat het klimaatsysteem doorschiet naar 6 tot 10 graden warmer of zelfs meer.

3: Die energietransitie wordt 1 op 1 vertaald naar het feit dat de techniek het voor ons moet gaan doen. Onzin!!!!  Daar zit achter dat de meerderheid van de bedrijven en overheden nog steeds denken dat groei en verdienmodellen de enige weg voorwaarts zijn en ze willen met zogenaamde duurzame energie van wind en zon gewoon door blijven groeien in plaats van met fossiele energie- bronnen. Dat werkt helemaal niet. Groei is juist het centrale probleem. Naast de klimaatcrisis zijn er nog wel 20 andere ecologische crises: Plastic soep, gif, biodiversiteit, PFAS, stikstof, drinkwater, hout, vis, Corona, waarbij de mensheid een te zware belasting voor zijn leefomgeving vormt met politieke instabiliteit en vluchtelingenstromen als extra risicofactoren. Met deze energietransitie stoppen we nog steeds onze kop in het zand. Er is nog geen begin van een maatschappelijke discussie hoe we een echt duurzame samenleving gaan vormen in evenwicht met wat onze leefomgeving kan bufferen. 

4: O ja en het enige wat helpt op dit moment is de 1.600 gigaton aan CO2 die er nu al te veel in de atmosfeer zit eruit te halen bv met het planten van bomen, de aanleg van moerassen, het vastleggen in plankton. En dat moet dan op wereldschaal binnen 20 jaar. En parallel daaraan mag er nog wel een energietransitie ook. Maar laten we aub de zaken in perspectief gaan zien.

Stichting MEERgroen

Stichting MEERGroen wil wat de naam zegt: meer groen en dan niet meer gazons maar groen met maximale biodiversiteit. Maar we willen meer: M.E.E.E.R. van MEERGroen is nl een acroniem dat staat voor de Maatschappelijke, Ecologische, Educatieve, Economische en Recreatieve meerwaarden die je met actieve burgerparticipatie kunt bereiken. We zijn dus niet van klagen maar van handen uit de mouwen steken. Op een andere manier is ons ‘1+1=5 model’ ook weer te geven: We willen er samen iets leuks van maken: Leuk voor jou, leuk voor ons, leuk voor de samenleving, leuk voor de natuur en volgens een model dat nog 100.000 jaar mee kan in plaats van nog een jaar of 20 en dan jijbakken over wie zijn schuld het is dat het helemaal vast is gelopen in bv de klimaatcrisis maar zo zijn er wel 20 ecologische crises te bedenken. We doen dat bottom-up met al een groep van 3000 vrijwilligers die vooral in de regio, maar ook landelijk, zo’n 25 soorten ecologische projecten   uitvoeren. Dat doen we om maatschappelijk, commercieel en politiek draagvlak te verwerven waarmee we samen een zachte landing voor al die ecologische crises kunnen realiseren. Hoe we dat doen wordt wel duidelijk op stichtingmeergroen.nl, ons youtube kanaal st.meergroen of als u deze blog regelmatig volgt.

De 2e week van augustus

Deze week hebben we voornamelijk geoogst in onze groentetuinen. Zie de oogst van 1 dag op de foto.Zo ging de oogst van bramen van 7 kg vorig week naar 25 kg en haalden we 130 kg uien, 100 kg courgettes, 20 kg komkommers en idem tomaten binnen en ga zo maar door. Ondanks de vakantie was het heel druk met leuke ontwikkelingen. Zo boden 2 scholen, na een stil Coronajaar, respectievelijk 150 en 500 leerlingen aan om te komen helpen waarvan we er 2 x 90 kunnen accommoderen. Rond de Westeinderplas speelt een ontwikkeling om dit gebied ecologisch en recreatief te optimaliseren en daar werden we deze week intensief bij betrokken. Het einde van het bloemenweideseizoen dient zich aan dus we zijn druk bezig om het zaad te verzamelen voordat het gevallen is en bereiden we het hooien van onze ca 20 ha aan bloemenweides voor met aannemers. En last but not least kregen we na 3 jaar het akkoord om in Hoofddorp een boomgaard te ontwikkelen en om nog een bloemenweide te maken.

Graag krijgen we reacties op onze wekelijks blogs op zaterdag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
Meerbomen.nu

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

23 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue