Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Technologie & Economie – Net zoals andere industrieën te lijden hebben onder de COVID-19 pandemie zo had de wereldwijde verkoop van mobiele telefoons in 2020 ook te maken met een behoorlijke dip van –12%. Uitzonderingen waren Apple en Xiaomi die er wel in slaagden meer modellen te verkopen. In onderstaande tabel treft u een overzicht aan.

Merk

Verkoop in aantallen (miljoenen)

Marktaandeel in %

Groei t.o.v. 2019 in %

Samsung

    253

    18,8

    -14,6

Apple

    199,8

    14,8

        3,3

Huawei

    182,6

    13,5

    -24,1

Xiaomi

    145,8

    10,8

      15,7

Oppo

    111,8

      8,3

       -5,8

Others

    454,8

   33,8

     -19,6

Totaal

 1.347,9

    100

    -12,5

Bron: Gartner – Visualcapitalist.com

In bovenstaande tabel valt op dat Huawei een enorme dip heeft doorgemaakt die vooral te wijten is aan de boycot van dit merk in de VS en in grote delen van Europa. Wat ook opvalt is het relatief grote aandeel van ‘onbekende’ merken (onder de noemer: Others). Voorbeelden hiervan zijn onder andere Lenovo, Alcatel, Acer, HTC en Nexus (Google).

Overigens levert naast de verkoop van mobiele telefoons ook de verkoop van accessoires veel geld op. Bovendien zijn de marges op deze, vaak luxe accessoires, een stuk hoger. In een van onze eerdere bijdragen schreven we hier al over (zie onderstaande link).

https://salesforcemanagement.nl/nl/big-tech/de-smartphone-industrie-meer-dan-alleen-maar-een-smartphone/


Hoe ziet de toekomst voor deze industrie eruit?
Vooralsnog blijft Samsung marktleider in dit segment hoewel deze firma iets minder aantallen verkocht dan het achterblijven van deze markt als geheel. Apple profiteerde van de verkoop van haar nieuwste model in het 4e kwartaal van 2020, de iPhone 12.

Apple is zeker geen marktleider maar slaagt er telkens weer in om veel hogere winsten te realiseren dan haar concurrenten. Ter illustratie: met slechts 15% marktaandeel in aantallen, haalt Apple bijna 70% van de nettowinsten uit de wereldwijde markt voor mobiele telefoons.

De verwachting voor de komende 12 maanden is dat de wereldwijde verkoop in aantallen weer zal toenemen (ruim 11%) omdat consumenten in 2020 de aanschaf van een nieuw model hebben uitgesteld èn omdat 5G in steeds meer landen beschikbaar komt. En daar heb je simpelweg gewoon een nieuw toestel voor nodig...

De komende tijd zal ook in Nederland een 5G-abonnement goedkoper worden en komt het moment dichterbij dat u en ik een nieuw toestel nodig hebben. Heeft u al een nieuw toestel op het oog?

French Paulitz 

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

28 maart 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue