Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - 079 Zoetermeer Koffies met frisse en fruitige tonen. Lorena Ho Tam Chay start haar eigen koffiemerk en wil Nederland laten kennismaken met de unieke smaak van Rwanda en het bijzondere verhaal achter haar koffie. Met Uburyo Coffee krijgen Rwandese koffieboeren, die de genocide hebben meegemaakt, een kans op een nieuw bestaan dankzij koffie.

Rechtstreeks bij de koffietelers
Uburyo Coffee haalt de koffie uit de regio Cyangugu in het zuidwesten van Rwanda. De koffie wordt verbouwd op vulkanische grond op 1.650 meter hoogte. “Deze combinatie zorgt voor een unieke koffieboon. De smaak kenmerkt zich door typische red bourbon-tonen van sinaasappel, karamel en chocolade”, zegt Ho Tam Chay, die aangeeft dat we in Nederland voornamelijk bittere koffie gewend zijn.

Uburyo betekent in het Swahili ‘kans’ en is de basis van de merknaam Uburyo Coffee. Het duurzame koffiemerk koopt koffiebonen rechtstreeks in bij de Rwandese koffietelers en weet daardoor onder welke omstandigheden deze koffie wordt verbouwd. Door middel van directe handel krijgen de lokale koffieboeren 25 procent meer dan de Fairtrade-prijs voor hun oogst.

Samenwerking Rwanda en Nederland
Uburyo Coffee is een nieuwe benadering van economische ontwikkeling in Afrika: het stimuleren van handel tussen Nederland en Rwanda. Koffie vertegenwoordigt zo’n 75 procent van de exportopbrengsten van Rwanda en zorgt ervoor dat 90 procent van de ruim 12 miljoen inwoners van het land op het platteland werkt. Hiervan werkt driekwart voor minder dan 1,25 dollar per dag.

In het concept van Uburyo Coffee wordt de lokale bevolking (in)direct gestimuleerd om te werken in de koffieteelt door passende prijzen voor koffie te betalen, legt Ho Tam Chay uit. “Rwanda staat aan het begin van een nieuw tijdperk, waarin de bevolking na de burgeroorlog weer financiële onafhankelijkheid zal vinden. We betalen koffieboeren premies voor kwaliteitskoffie, waardoor ze opleidingen en trainingen kunnen volgen op het gebied van agrarische ontwikkelingen en productieprocessen.”

Over Uburyo Coffee
Uburyo Coffee is een koffiemerk met een maatschappelijke insteek dat meer betaald dan de Fairtrade-prijs. Met Uburyo Coffee krijgen koffieboeren uit Rwanda de kans op een nieuw bestaan dankzij koffie. Behalve koffie verkoop Uburyo Coffee ook koffiesiroop, thee en koffie-accessoires. Uburyo Coffee verkoopt als eerste koffiemerk in Nederland zogenoemde Coffee Ribbons voor de koffiebeker to go. Vanaf eind maart gaat het koffiemerk ook starten met de verkoop van koffiecups. Uburyo Coffee richt zich voornamelijk op de zakelijke markt, maar ook consumenten kunnen de koffie online bestellen.

Over Lorena Ho Tam Chay
Lorena Ho Tam Chay is een jonge onderneemster die tijdens haar afstuderen is gestart met haar eigen koffiemerk. Ze studeerde in juni 2020 cum laude af aan de opleiding Communicatie van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en is sindsdien fulltime bezig met haar onderneming.

Meer informatie: Uburyo Coffee LinkedIn

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

28 maart 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue