Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Amsterdam Economic boardleden Atilla Aytekin (CEO Azerion) en Jeroen Verwoort (wethouder gemeente Velsen) gaan in gesprek over de uitdagingen van de regio. Als het aan de heren ligt, werkt de Board niet alleen aan een slimme, groene en gezonde regio, maar ook aan een ondernemende regio.

“De energietransitie in onze regio, in de haven en op Schiphol moet een businesscase worden die interessant is voor de hele wereld.”

Atilla Aytekin  en Jeroen Verwoort worden dagelijks geconfronteerd met het energieverbruik in hun regio. Het kantoor van Azerion-directeur Atilla Aytekin kijkt uit op een van de grootste datacenters van Schiphol-Rijk. Daar, en in andere datacenters over de hele wereld, worden de duizenden online games van het game- en advertentiebedrijf gehost. Zo’n dertig kilometer verderop ziet Jeroen Verwoort, wethouder in Velsen, vanuit zijn woonplaats IJmuiden de rook uit de hoogovens van Tata Steel komen.

Het zijn verschillende vormen van energieverbruik, maar de overeenkomst is helder: Om een energietransitie te bewerkstelligen moeten zowel datacentra als zware industrie veel minder energie gaan verbruiken. En daar proberen beide mannen, elk van uit hun eigen rol, een bijdrage aan te leveren. Zowel Atilla als Jereon werden het afgelopen jaar beiden lid van de Board.


Wat was jullie motivatie daarvoor?
Atilla Aytekin, directeur van Azerion: “De Board houdt zich voor een groot deel bezig met dezelfde zaken als wij. Ook wij denken na over hoe we kunnen vergroenen. Ook wij willen publiek-private samenwerking gebruiken om bepaalde thema’s te agenderen. Denk aan AI en gaming en gamification. Wij willen bijvoorbeeld het grootste gaming startupcenter van Europa opzetten, waarvoor we ook samenwerken met de gemeente. Ik heb me trouwens aangemeld bij de Board op één voorwaarde: ik wil niet dat de Board een soort praatgroep is. Mijn ambitie is om echt in actie te komen. Om als we plannen hebben gemaakt projectmanagers naar voren te schuiven die de plannen kunnen uitvoeren.”

Jeroen Verwoort: “Als gemeente vinden wij de samenwerking in de Metropoolregio erg belangrijk, daarom waren we al aangesloten bij het BO Platform Economie. De Board is voor dit platform een belangrijke schakel. Niet alleen op strategisch niveau, maar ook op uitvoerend niveau. Ik hoop dat ik als Boardlid de veelzijdigheid van de Metropoolregio kan benadrukken. Het Noordzeekanaalgebied, IJmond en de industrie hier leveren een belangrijke bijdrage aan onze economie. Het grootste deel van het onderhoud van de windparken op zee wordt vanuit onze havens gedaan.
Wij willen de ‘Groene stekker van heel Nederland’worden, wij werken — ook met Tata — aan een schonere maakindustrie. Daar kunnen we de Board goed bij gebruiken en andersom kunnen we als regio ook een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstellingen van de Board. Wij willen de groene stekker van heel Nederland worden, wij werken — ook met Tata — aan een schonere maakindustrie. Daar kunnen we de Board goed bij gebruiken.”

 

Doelstellingen: Een slimme, groene en gezonde regio.
Welke rol spelen digitalisering en artificial intelligence daarbij?
Verwoort: “Digitalisering is onlosmakelijk verbonden met de uitdagingen waar we als regio voor staan. Vaak is de neiging bij traditionele organisaties om ‘iets met digitaal’ te doen, maar de realiteit is dat het niet twee verschillende sporen zijn. Vrijwel elke organisatie is of wordt een digitale organisatie. Neem de maakindustrie in onze regio. Die kan dankzij allerlei digitale toepassingen, door toepassing van kunstmatige intelligentie veel efficiënter opereren. Door sensoren in windmolens en in industriële machines op te nemen kunnen we het onderhoud veel efficiënter organiseren. Een efficiëntere industrie is automatisch ook een schonere maakindustrie, omdat er veel minder energie wordt verbruikt. Onze rol als gemeente is vooral een verbindende: wij moeten niet zelf dingen gaan zitten uitvinden.
Laatst bracht ik bijvoorbeeld wat mensen die zich bezighielden met smart maintenance en sensoring, in contact met een paar mensen achter het project AI Technology for People, dat zich onder meer richt op de gezondheidszorg in de Metropoolregio. Dan zie je meteen al een interessante kennisuitwisseling ontstaan. Dat moet precies ook de rol van de Board zijn volgens mij.”

Aytekin: “Wij opereren natuurlijk alleen maar digitaal. In al onze spellen zit al kunstmatige intelligentie: die gebruiken we bijvoorbeeld om in heel korte tijd in te schatten welk niveau een speler heeft. Voor onze advertentietechnologie geldt hetzelfde: daarmee doen we 1,5 miljard transacties per uur. Daar zit heel, heel veel complexe techniek achter, waaronder ook AI. Die techniek moeten we ook gaan inzetten voor een slimme, groene en gezonde regio”.


Startupcenter games

“Ik denk dat gamification hiervoor een goed middel is; gamification is immers een complexe simulatie. Dat soort simulaties kunnen we gebruiken om de zorg en de logistiek te verbeteren. Niet voor niets willen we ook dat startupcenter voor games oprichten. Ik denk dat we niet alleen moeten werken aan een slimme, groene en gezonde regio, maar ook aan een ondernemende regio. Daar wil ik me echt hard voor maken in de Board. De benodigde transities in de haven, op Schiphol, in de Metropoolregio moeten eigenlijk een businesscase worden waar de hele wereld jaloers naar kijkt. Vergelijk het met de manier waarop we met water omgaan. We moeten het echt dóen en daarvoor is ondernemerschap nodig”, aldus Aytekin.

Verwoort, hard knikkend: “Hear, hear! Daar ben ik het helemaal mee eens. Als we niet ondernemend zijn, komen we ook niet vooruit. Bij ondernemers zit zo ontzettend veel innovatiekracht, die moeten we gebruiken bij de uitdagingen waar we voor staan. Kennisinstellingen en overheden kunnen dit niet alleen.”


Veel Boardleden zien het tekort aan technisch geschoold personeel als grote uitdaging. De gemeente Velsen werkt in het programma Techport nauw samen met regionale industrie om meer mensen op te leiden. Hoe gaat dat in zijn werk?
Verwoort: “In Techport zie je veel van dat ondernemerschap en die samenwerking die zo belangrijk is voor het behalen van onze doelen. Provincie werkt er met gemeenten, Tata Steel en andere ondernemers, onder meer aan een gezonde arbeidsmarkt. Het vinden van goed technisch personeel, zowel voor Atilla’s digitale techniek als voor de fysieke techniek die in onze gemeente een grote rol speelt, is al jaren een groot probleem.

Ik denk dat we daar als Metropoolregio meer aandacht aan kunnen besteden. Er zijn te veel opleidingen waar wordt opgeleid voor werkeloosheid; we moeten jongeren stimuleren om betere keuzes te maken. De maakindustrie heeft een imagoprobleem, men denkt dat fysiek technisch werk vies en zwaar is bijvoorbeeld en alleen voor jongens. Tata heeft een eigen Academy waar kort geleden een meisje met haar moeder langskwam. Die zijn allebei de opleiding gaan doen. Dat soort dingen zijn heel gaaf. Mensen moeten die verhalen vertellen. We hebben rolmodellen nodig.”

Aytekin: “Volgens mij is het inderdaad voor een belangrijk deel marketing. We moeten de labels beter invullen, ook bij de digitale techniek. Engineer of software engineer zegt mensen niet zoveel, terwijl gaming al veel aansprekender is. Een Gaming Academy is voor veel jongeren interessanter dan een IT Academy, terwijl we ze dezelfde dingen kunnen leren. Ook vanuit onze organisatie komen IT’ers terecht bij bedrijven als Funda en ASML.”


Wethouder Verwoort had het ook over rolmodellen. In 
een interview met het FD stond dat u graag een rolmodel wil zijn voor jongeren met een migratieachtergrond.
Aytekin: “Jeroen, ken jij Orhan Delibas nog?
Verwoort: “Oei, was dat niet die Turkse bokser? Op de Olympische Spelen van 1992?”
Aytekin: “Zeker. Hij kwam destijds uit voor het Nederlandse team. En ineens zag ik dat je ook als Turkse jongen in Nederland iets groots kon bereiken. Ik heb zelfs nog zes maanden op boksen gezeten toen. Die herinnering zorgt ervoor dat ik ook een rolmodel wil zijn. Mijn vrienden vragen mij weleens waarom ik mijn migratie-achtergrond er steeds bij haal in interviews. Ik doe dat omdat ik aan jongeren wil laten zien dat je ook als kind van een fabrieksarbeider een beursgenoteerd bedrijf kunt opzetten.” (Azerion wil volgend jaar naar de beurs, red.)


Wat is jullie persoonlijke drijfveer om met de uitdagingen van de regio bezig te zijn?
Aytekin: “Ik heb iets goeds van deze maatschappij en van mijn omgeving gekregen en daarmee prijs ik mijzelf gelukkig. Ik vind dat ik dan ook iets terug moet doen, bijvoorbeeld een betere aarde achterlaten. Ik schrok van de ecologische voetafdruk van Azerion, van hoeveel energie we verbruiken en hoeveel vliegtuigtrips we in 2019 hadden gemaakt.
Dat moet anders. We kopen nu onze energie bewuster in en hebben ook bij het kiezen van een hostingpartij gevraagd naar duurzaamheidscertificaten. Een partij viel daarom af en dat dit om die reden gebeurde, was nieuw voor hen. ‘Dit is een learning voor ons’, zeiden ze. Zo zie je hoeveel effect je kunt hebben door je nek uit te steken. Dat wil ik dus blijven doen.
Ik vind dat ik een betere aarde moet achterlaten en schrok van onze ecologische voetafdruk. Dat moet anders. We kopen nu onze energie bewuster in en hebben ook bij het kiezen van een hostingpartij gevraagd naar duurzaamheidscertificaten.”

Verwoort: “Ik wil in mijn werk het idee hebben dat ik het verschil maak. Ondernemerschap, innovatie en digitalisering zijn daarbij mijn drijfveren en in mijn huidige rol als wethouder komt dat bij elkaar. Ik zie al zoveel moois gebeuren in mijn omgeving. Papierfabriek Crown van Gelder die nu van suikerbieten papier kan maken. De koelhuizen van de Gebroeders Kloosterboer in onze vissershaven, de grootste van West-Europa, die met isolatie en zonnepanelen bijna energieneutraal zijn. De verduurzamingsslag die we nu bij Tata gaan maken, de waterstofeconomie die er vanaf 2030 aankomt. Uit dat soort dingen haal ik energie. Ik verheug me dus op de toekomst.”


Ontmoet de Board

De Board(https://amsterdameconomicboard.com/wie-zijn-we#board) bestaat uit vooraanstaande bestuurders van kennisinstellingen, leden van Raden van Bestuur van bedrijven en wethouders en burgemeesters uit de Metropool Amsterdam. Samen formuleren ze de strategische richting met ambities voor zes grootstedelijke uitdagingen en de programma’s TechConnect en Amsterdam Smart City voor de regio in 2025.
De Board voert het strategisch- economische gesprek over de toekomstige regio. Daarnaast committeren ze zich aan één of meerdere uitdagingen en zetten ze zelf middelen, kennis en netwerken in om deze ambities te realiseren.

Bron: Amsterdam Economic Board

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

28 maart 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue