Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie & Technologie – De afgelopen maanden vulde de COVID-19 pandemie de voorpagina’s van alle kranten en actualiteitenprogramma’s vulden dagelijks onze tv-schermen met OMT-leden en politici die allemaal hun eigen geluid lieten horen, of we dat nou leuk vonden of niet.

En als er geen nieuws was over COVID-19 dan was er altijd wel iets te melden over de verkiezingen in de VS; vaak waren dat de welbekende gezichten uit de politiek en de media die met veel vooringenomenheid hun meningen verkondigden over de volgens hen volledig falende president, Donald Trump.

Daardoor verdween veel zakelijk nieuws naar de achtergrond en dat is jammer want er zijn opmerkelijke dingen gebeurd, ondanks of juist dankzij de enorme economische impact van Lock downs over de gehele wereld. Zoals onze grootste voetballer aller tijden altijd zei - ‘ieder nadeel, heb ze voordeel’ - zo hadden veel Tech bedrijven dankzij de Lock downs ineens de wind volop in de zeilen. De bekendste voorbeelden zijn natuurlijk de grote webwinkels, Amazon voorop, maar ook video diensten als Zoom groeiden ineens spectaculair.


Wat gebeurde er nog meer in 2020?
In dit artikel kijken we vooral naar overnames met een waarde van meer dan 1 miljard US Dollar die plaatshadden in 2020. En omdat het jaar ervoor (2019) relatief minder overnames plaatshadden, voorspelden veel marktanalisten dat er een toename zou gaan plaatsvinden in 2020. Dat begon al in februari, dus nog voordat de COVID-19 pandemie de wereld overging; Morgan Stanley nam E*Trade over voor 13 miljard US en industrieel conglomeraat Koch Industries nam Infor (zakelijke software) over voor 11 miljard US Dollar. In onderstaande tabel zie je beide overnames terug op de plaatsen 4 en 5. 

Datum

Kopende partij

Overgenomen partij

Waarde (in miljarden US Dollar)

13-09-2020

NVidia

ARM

   40

27-10-2020

AMD

Xilinx

   35

01-12-2020

Sales Force

Slack

   27,2  

21-02-2020

Morgan Stanley

E*Trade

   13

04-02-2020

Koch Industries

Infor

   11

29-10-2020

Marvell Technology

Inphi

   10

28-02-2020

Intuit

Credit Karma

     7,1

05-04-2020

NVidia

Melanox

     6,9

13-01-2020

Visa

Plaid

     5,3

09-01-2020

Insight Partners

Veeeam

     5,0

Bron:Visualcapitalist.com


Zoals je uit de tabel kan afleiden vonden de grote overnames plaats in de laatste 3 maanden van 2020; Mellanox Technology, een chipmaker voor netwerken, werd voor 6,9 miljard overgenomen door NVidia evenals ARM, een technologiebedrijf uit het Verenigd Koninkrijk dat onder andere slimme chips ontwikkeld die je terugvindt in 90% van alle smartphones maar ook in zelfrijdende auto’s. De totale waarde van beide overnames bedraagt bijna 67 miljard US Dollar!! NVidia, marktleider op het gebied van grafische processoren voor onder andere de gaming industrie, kiest hiermee voor een rol als toekomstig marktleider in kunstmatige intelligentie, gecombineerd in hardware en software.

De uitrol van 5G en het toenemende gebruik van slimme processoren die het Internet of Things aansturen (medische sector, industrie, infrastructuur etc.) zijn de drijvende factor achter bovenstaande overnames.


Wat betekent dat voor 2021?
Ondanks COVID-19 blijven Tech bedrijven het goed doen, sterker nog, zaken als zelfrijdende auto’s, nieuwe AR en VR technologieën zoals ‘slimme’ brillen en medische apparatuur die steeds vaker thuis wordt geïnstalleerd, zitten stampvol met processoren en slimme software (kunstmatige intelligentie). Nou gaat het tempo waarin al deze innovaties op ons afkomen in de praktijk altijd wat langzamer dan optimisten voorspellen, de komende jaren zal het aantal grote overnames in de Tech sector alleen maar toenemen.

En ook de overname van kleinere Tech startups door grote spelers gaat in versneld tempo door; in het huidige economische klimaat met een overvloed aan geld is dat goed nieuws voor de Tech sector. Kennelijk heeft deze sector geen COVID-19 vaccin nodig…


French Paulitz

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

19 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Coolblue