Lifestyle & Gezondheid
Typography

Minder stress en meer energie willen we allemaal natuurlijk. Maar hoe doe je dat?  

NL Magazine Gezondheid - Waar we ons niet altijd van bewust zijn is, dat stress en energie alles met elkaar te maken hebben, het is hetzelfde systeem in ons lichaam. Van stress krijg je energie, maar van teveel stress put je jezelf uit; het gaat allemaal om de juiste balans. 

Stress  
Stress wordt meestal beschouwd als een psychisch probleem maar dat is maar één kant van de medaille. Stress is namelijk óók een biologische reactie op gevaar. Bij stress draait alles om hormonale processen in je lichaam die ontstaan zodra je angst ervaart. Als je bang wordt grip te verliezen bijvoorbeeld, als het steeds moeilijker wordt om alle ballen in de lucht te houden. Of als je je zorgen maakt, dat is ook een variant op angst. Zodra angst in welke vorm ook de kop op steekt, maakt je lichaam automatisch stresshormonen aan. Daarmee wordt een biochemische kettingreactie op gang gebracht die zo krachtig is dat niet alleen je líjf in opperste staat van paraatheid komt, maar ook je hoofd; we noemen deze reactie dan stress. 

 
Stresshormonen geven energie
Angst is een hele nuttige emotie, het is de emotie die ons laat vechten of vluchten, reacties waarmee we gevaar te lijf gaan of waarmee we ons daar juist van afwenden. Zodra we met onze zintuigen iets opmerken wat gevaarlijk kan zijn, of als we ons zorgen maken, wordt het stresssysteem in een fractie van een seconde in werking gezet. De hersenen zenden een signaal naar de bijnieren om stresshormonen aan te maken die zorgen voor een enorme boost aan energie die we krijgen om te vechten of te vluchten. Zodra het gevaar is geweken, maken de bijnieren andere hormonen aan, de zogenaamde gelukshormonen, waardoor we weer tot rust komen.  

 
Een burn-out is een bijnieruitputting
Bij stress draait alles om de wisselwerking tussen stress- en gelukshormonen en om je bijnieren, de hormoonfabriekjes op je nieren waar al die hormonen worden aangemaakt. Teveel stress ontregelt je bijnieren en daarmee je hormoonhuishouding, iets wat de opmaat kan zijn voor het oplopen van een burn-out. Of liever gezegd van een bijnieruitputting, want dat is wat een burn-out daadwerkelijk is. Van dikwijls jarenlang overuren draaien, raken de bijnieren zó uitgeput dat ze het letterlijk niet meer trekken.  

 
Vermoeidheid door lagere hormoonproductie 
Uitgeputte bijnieren produceren steeds minder hormonen. Dat merk je omdat je steeds vermoeider wordt. Je kunt het steeds moeilijker gaan vinden om ’s ochtends je bed uit te komen, je ziet op tegen de dag, je kunt je behoorlijk depri voelen en je hebt steeds meer koffie of andere stimulerende middelen nodig om door te kunnen gaan. En beetje bij beetje wordt het steeds erger. Ook fysiek kun je steeds meer last krijgen, je wordt vaker ziek en herstelt ook steeds moeizamer.  
Omdat je weerstand afneemt, kun je de gekste kwalen oplopen die op het oog geen verband hebben met elkaar. Maar stress is meestal de onderliggende verbindende oorzaak. Als je tijdens dit proces niet ingrijpt en maar doorgaat, dan kun je op een kwade dag helemaal onderuit gaan.  

 
De impact van een burn-out
Een uitputting van de bijnier oftewel een burn-out is heel beangstigend. Van het ene op het andere moment kun je niets meer en letterlijk stroomt alle energie uit je lichaam. Fysiek ben je tot vrijwel niets meer in staat, psychisch ben je totaal in de war en emotioneel ben je een wrak geworden. Veel meer dan huilen lukt niet meer. En de angst of je ooit weer in staat zult zijn om goed te functioneren is enorm. Als je het zover laat komen dat je burn-out raakt, ben je maanden zo niet jaren bezig om er van te herstellen en als je je levensstijl niet drastisch omgooit, kun je zomaar tegen een tweede of derde burn-out aanlopen. Dat is natuurlijk niet wat we willen en gelukkig hoeft dat ook niet meer. 

 

Het voorkomen van een burn-out door te testen
Als je de biologische kant van stress begrijpt, kun je een burn-out voorkomen of hiervan sneller herstellen. Je raakt namelijk niet zomaar burn-out, er gaan vaak jaren aan overbelasting aan vooraf. De kunst is om de signalen van uitputting te herkennen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je steeds vermoeider wordt, kun je laten testen op wat de conditie is van je bijnieren. Dat dit kan is nauwelijks bekend. Daar moet verandering in komen omdat hiermee veel ellende kan worden bespaard. De mate waarin je burn-out aan het raken bent, is immers te meten en dat is mooi want dan kun je voorkomen dat je helemaal uitgeput raakt. 

 
Meer energie met goede voeding en natuurlijke supplementen 
Je kunt het proces van uitputting ook omdraaien en je stresssysteem voor je laten werken. Dat kun je doen door je bijnieren zó goed te verzorgen dat je juist energie krijgt in plaats van stress. Voeding en het aanpassen van je levensstijl zijn daarbij de geheime wapens. Lekker veel groenten en fruit, minimaal drie ons en twee stuks per dag. Verder is het heel belangrijk om minstens twee keer per week vette vis als haring of makreel te eten voor de broodnodige omega 3 vetten. Vermijd als het even kan slechte vetten, bewerkt voedsel, alles in pakjes, zakjes en blikjes of light producten. Als je dat moeilijk vindt, kun je natuurlijke supplementen gebruiken om aan alle goede stofjes te komen die je bijnieren nodig hebben. Natuurlijke supplementen, dat is heel belangrijk omdat die veel beter door je lichaam worden opgenomen dan synthetische varianten. Kruiden werken ook erg goed; met bijvoorbeeld ashwaganda of rhodiola en nog veel meer kruiden kun je je bijnieren oppeppen.  
Neem naast goede voeding en natuurlijke supplementen een minuut of twintig per dag echte rust door meer te dagdromen of iets anders waar zo min mogelijk prikkels bij komen kijken. Als je dat aanvult met wat meer bewegen, ook een minuut of twintig per dag en bij voorkeur in de natuur, zul je merken dat je niet alleen meer energie krijgt, maar je wordt er ook nog eens veel stressbestendiger door! 

 
Jurgen Spelbos
Centrum voor Stressologie 

Categorieën

Column Dave Binkhorst - Mijn buurjongetje zit al een paar weken aan huis gekluisterd. Het lijkt op zomervakantie, maar het voelt als de winter. Ik neem hem een middag mee naar de speeltuin.

Lees meer...

Column Nena Vlas - Het was op een gezellige muziekavond met mijn vader. ,,Misschien is af en toe blowen wel goed voor je”.

Lees meer...

Column Sophie Rietmulder - Het is donderdagavond en ik sta in de keuken. ‘Ik hoor door het gepruttel van de pannen heen dat ik een bericht binnen krijg’. Het is een bericht van mijn vader, met een foto van hem en mijn moeder in de achtertuin van mijn opa en oma.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Duurzaamheid - Minister Economische Zaken Eric Wiebes om heeft besloten om nieuwe windparken op zee een langere vergunningsduur te verlenen van dertig naar maximaal veertig jaar.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Wetenschap – 2019 is het eerste jaar (in Nederland) waarin een elektrische auto de bestverkochte auto van het jaar is. Er werden bijna 30.000 exemplaren van Tesla’s model 3 geregistreerd (bron: Branchevereniging Bovag). Elektrisch rijden is populair, niet in de laatste plaats omdat de overheid de aanschaf van een elektrische auto, vooral voor zakelijke rijders, extra aantrekkelijk heeft gemaakt. Daarmee lijkt de toekomst van de elektrische auto met een accu er rooskleurig uit te zien. Echter, er zijn alternatieven.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Maatschappij – In april informeerden wij u al over de groei van online bestellingen dankzij de COVID-19 crisis, en de enorme schade die bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen wereldwijd ervaren.

Lees meer...

NL Magazine Politiek & Maatschappij – Met alle persconferenties van de afgelopen weken rondom de Coronacrisis wijst de wekelijkse opiniepeiling van Maurice de Hond uit, dat de populariteit van de VVD sterk is toegenomen. De oorzaak lijkt vooral te liggen in het feit dat onze premier en leider van de VVD Mark Rutte, ons kennelijk op een goede wijze door deze crisis heen loodst.

Lees meer...

NL Magazine Politiek & Maatschappij - Nederlandse autoriteiten hebben in de tweede helft van 2019 vaker gegevens van gebruikers opgevraagd dan in de tweede helft van 2018. Aldus blijkt uit de laatste rapportage van facebook.

Lees meer...

Column Hans Wolfenbuttel

NL Magazine Politiek Maatschappij -Lieve (ex)collega's uit de horeca. Ik liep gisterenavond door de stad. Wat een triestheid. Is dit wel goed?

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap Techniek– We doen het allemaal wel een paar keer per dag; we zetten ‘het licht aan’ waarmee we in een fractie van een seconde een kamer verlichten. Wat we ons daarbij niet realiseren, is dat het licht er even over doet om daar te komen............

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap - Kinderen stellen vragen over het coronavirus en de veranderingen in hun leven aan een viroloog en kinderpsycholoog in online vragenuur op 15 april.

Lees meer...

NL Magazine Kunst & Cultuur – Elk jaar wordt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht georganiseerd, maar vanwege alle corona-ellende heeft de organisatie van dit ultieme filmspektakel dit keer gekozen voor de hybride vorm: Online en waar mogelijk op locatie.

Lees meer...

NL Magazine Cultuur & Uitgaan/Media- Helaas is via verschillende onafhankelijke bronnen gebleken dat de overheid samen met Broadcast Partners in een hotel in Amersfoort verschillende malen en verspreid over langere tijd geheim overleg heeft gevoerd over de FM-radiofrequenties die deze juni op de markt beschikbaar moeten komen voor lokale commerciële radiostations.

Lees meer...

NL Magazine Cultuur & Uitgaan - House of Watt en Bureau Fris zijn benieuwd waar de behoeftes liggen in de nieuwe 1,5 meter economie met betrekking tot de horeca.

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - We zijn vooral aan huis gekluisterd en nadat je alle kinderboeken hebt (voor)gelezen, mens-erger-je-niet of koehandel tot in den treuren hebt gespeeld, weet jij het ook niet meer. Club Med weet het wel! 

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - Camperaars die niet aan de apk-plicht kunnen voldoen omdat hun camper vanwege de coronacrisis in het buitenland moet blijven, kunnen onder voorwaarden drie maanden uitstel krijgen. Dat is in de kern de regeling die de NKC met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is overeengekomen.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - De grenzen gesloten. De grenzen gesloten betekent voor vele Nederlanders die op vakantie zijn gegaan, dat ze niet meer terug kunnen keren naar hun thuisfront. Pasen staat voor de deur. Pasen kunnen ze niet vieren met hun familieleden en vrienden, hun thuisfront.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NLMagazine Sport - Jan Dirk van der Zee, directeur-bestuurder Amateurvoetbal, heeft  helaas moeten besluiten dat de amateurvoetbalcompetities* dit seizoen niet meer worden hervat. Het coronavirus is de grote boosdoener die de competitie verder onmogelijk maakt.

Lees meer...

NLMagazine Sport - Al het voetbal in Nederland wordt tot en met 31 maart afgelast. Dat betekent dat alle wedstrijden in het betaald en het amateurvoetbal tot nader orde worden uitgesteld. Dat geldt ook voor de interlands van Oranje tegen de Verenigde Staten en Spanje en de interlands van diverse jeugdteams.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid - In 1918 werd de wereld geteisterd door de Spaanse Griep die twee jaar later als vanzelf weer verdween. Deze pandemie leidde tot miljoenen doden; schattingen lopen uiteen maar men vermoedt dat wereldwijd minimaal 20 miljoen mensen zijn gestorven aan de gevolgen van dit virus.

Lees meer...

Je bent al goed genoeg

NL Magazine Lifestyle -  Moederschap, hoe doe je dat? Wat voor rollen moet je allemaal vervullen om ‘de perfecte moeder’ te zijn in een tijd dat alles ‘moet’, je je als moeder het schompes werkt en steeds wordt geconfronteerd met het altijd groenere instagram-gras van anderen terwijl je ook nog eens supergelukkig moet zijn….

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid – Onder de huidige corona-omstandigheden ‘zou’ je van het onderstaande bericht wel eens kunnen denken ‘daar zit wel wat in, misschien ís dat wel zo’, maar van de andere kant is er ‘de vooruitziende blik’ met als conclusie een steeds verder blijvende stijging van de zorguitgaven tot het jaar 2060,

Lees meer...

Body & Fit

Telegraaf

Nieuws nu.nl