Lifestyle & Gezondheid
Typography

NL Magazine Sport – ‘Red Bull, stop met je schaamteloze marketing gericht op jongeren en sport!’ Deze oproep deed Foodwatch enige tijd geleden aan het Red Bull raceteam van Max Verstappen. “Red Bull is alle schaamte voorbij en promoot haar drankje waar deze de meeste schade kan aanrichten, namelijk onder jongeren en tijdens sport”, aldus Foodwatch.

In 2014 waarschuwde een groep wetenschappers verbonden aan de Wereldgezondheidsorganisatie voor de agressieve marketing van de Red Bull gericht op jongeren en sport. Slaapproblemen, hartritmestoornissen en zelfs nierfalen zijn problemen die kinderartsen vaak herkennen bij te veel consumptiegebruik. Men pleit voor een leeftijdsverbod voor jongeren onder de 16 jaar voor gebruik van ongezonde drankjes. Het Voedingscentrum en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn van mening dat Red Bull je tijdens het sporten uitdroogt. Het Voedingscentrum waarschuwt dan ook oor de consumptie van energiedranken tijdens sport: ‘Je kunt ervan uitdrogen en dat kan gevaarlijk zijn’. Dit in tegenstelling tot Red Bull die juist beweert dat ‘Red Bull Energy Drink kan voor, tijdens en na het sporten worden gedronken’. In een toelichting geeft het bedrijf echter wel aan dat water een zeer goede aanvulling is.

 

Red Bull marketing 
Extreme sporten die populair zijn onder jongeren, spelen al lange tijd een hoofdrol in de reclames van Red Bull. Veel topsporters worden aan het merk gebonden, zoals onder andere schaatsers (oa Kjeld Nuis), skateboarders, triatleten, snowboarders, BMX’ers en uiteraard Formule 1-coureurs, waaronder ons aller Max Verstappen.
In een poging een gezonder imago te verkrijgen, wordt er in de campagnes van Red Bull nadruk gelegd op toegevoegde vitamines. Ook wordt overal – zelfs in de naam, ‘energiedrank’ – gesuggereerd dat het drankje je energie (vleugels) geeft, terwijl tegenover de korte energiekick, juist langdurige vermoeidheid staat. Red Bull is niet de enige: ook andere merken proberen de drankjes te promoten als cool. Jongeren (68%, 10-18jaar) drinken dubbel zoveel energiedranken als volwassenen. Ook onder sporters worden ze vaak gebruikt.
Een groep wetenschappers werkzaam bij de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde in 2014 al voor de gezondheidsgevolgen van verkeerde energiedranken en levert daarbij sterke kritiek op de agressieve marketingmethoden van bedrijven als Red Bull (zie website WHO).

Kinderartsen en gezondheid
Ook kinderartsen roepen op om de consumptie van Red Bull onder jongeren tegen te gaan en wil een einde aan de verkoop. ‘Sommige energiedranken bevatten een hoge dosis cafeïne; dit kan leiden tot bijwerkingen zoals angststoornissen, gejaagdheid, hartritmestoornissen en slaapproblemen. Een dagelijkse hoge inname van energiedranken kan leiden tot verschillende lichamelijke klachten, orgaanschade en mogelijk tot de dood.’
Cijfers uit de Verenigde Staten met betrekking tot de consumptie van verkeerde energiedrankjes zijn verontrustend. Jaarlijks worden meer dan 20.000 bezoeken aan de eerste hulp gebracht die gerelateerd zijn aan energiedranken. Niet vreemd dan ook, dat wetenschappers verbonden aan de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwen voor de consumptie van energiedranken onder jongeren en oproepen tot ingrijpen.
foodwatch: ‘Wie veel energiedranken drinkt, belandt veel eerder uitgeblust languit op de bank voor de tv, dan in de ranglijsten van een extreme sport’.

In Engeland hebben deze maand de meeste supermarkten maatregelen genomen en verkopen alleen nog energiedranken aan klanten boven de 16 jaar.

Jos de Jong
Bron: Foodwatch

Categorieën

(Column door Nena Vlas)

Lees meer...

Column Nena Vlas  - Mondkapjesmode, hoestschaamte en raamvisite. Nederlanders gaan creatief om met hun taal en willen graag origineel zijn. Geen wonder dat ons coronawoordenboek steeds dikker wordt.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Techniek – Clouddiensten zijn niets meer of minder dan aan elkaar geknoopte computers die, dankzij alle internetverbindingen, allerlei diensten bieden zoals de opslag van data (denk aan foto’s, documenten etc.) maar ook toegang geven tot toepassingen voor samenwerking.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Maatschappij – De digitale medemens is tegenwoordig altijd online. Sinds de introductie van de slimme mobiele telefoon in 2007 is de intensiteit in het gebruik alleen maar toegenomen.

Lees meer...

NL Magazine Economie en duurzaamheid - LinkedIn is hot. Niet zo gek eigenlijk want LinkedIn is hét zakelijk online platform waar je snel en gemakkelijk in contact kunt komen met jouw doelgroep.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Politiek – Vele duizenden betogers kwamen zaterdag bijeen op het Malieveld in Den Haag om hun ongenoegen te uiten over het coronabeleid van de overheid.

Lees meer...

NLMagazine Maatschappij & Politiek - Na vele jaren pensioendiscussie lijkt het er nu echt van te komen en is de invulling van het pensioenakkoord concreet geworden. Afgaand op de eerste reacties bestaat er brede steun voor deze noodzakelijk geachte hervorming van het pensioenstelsel. Louter het FNV stempel ontbreekt (nog).

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Milieu – Plastic is niet meer weg te denken uit onze moderne samenlevingen. Zo’n beetje ieder product in de supermarkt is verpakt in plastic, in ieder afgeleverd pakketje zit plastic en we zien het terug in talloze andere toepassingen zoals onze notebooks, auto’s en consumentenelektronica. Het is goedkoop, makkelijk te verwerken en heeft ontegenzeggelijk onze levens vergemakkelijkt.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Ontwikkelaar van innovatief fietshandvat NaviGrips, start Indiegogo-campagne om productie te starten en het verkeer veiliger te maken.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap Techniek– We doen het allemaal wel een paar keer per dag; we zetten ‘het licht aan’ waarmee we in een fractie van een seconde een kamer verlichten. Wat we ons daarbij niet realiseren, is dat het licht er even over doet om daar te komen............

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Lees meer...

SoMuziek: 2e concert voor de thuisblijvers

Lees meer...

NL Magazine Cultuur - Het boek over ‘troostmeisjes’ dat geschreven moest worden verschijnt nu ook in de Engelse taal. In 2013 verscheen in Nederland het boek ‘Geknakte Bloem’.

Lees meer...

NL Magazine Media - "Het échte geluid van kleurrijk Nederland laten horen, een kweekvijver zijn voor jong aanstormend talent en streven naar verbinding waar anderen vastlopen. Met deze inclusieve boodschap is vandaag M24 gelanceerd. Een vernieuwende omroep voor moslims, die tegelijkertijd toegankelijk is voor iedereen."

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

(door Joost Boers, onze correspondent uit het Gooi)

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - We zijn vooral aan huis gekluisterd en nadat je alle kinderboeken hebt (voor)gelezen, mens-erger-je-niet of koehandel tot in den treuren hebt gespeeld, weet jij het ook niet meer. Club Med weet het wel! 

Lees meer...

Tips sportkantines per 1 juli

Lees meer...

NL Sport & Vrije tijd - Iedereen heeft op de één of andere manier te maken gehad met het coronavirus. Mensen in loondienst wachten angstig af of ze straks nog een baan hebben of zijn die al kwijt. ZZP’ers kwamen bijna meteen (nagenoeg) zonder inkomsten te zitten. Velen kozen voor klagen. Johan Sepers, sportjournalist en -statisticus koos - als beste verdediging - voor de aanval en schreef een boek.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle en Gezondheid - Gelukkig wordt er de laatste jaren eindelijk meer aandacht besteed aan het verbeteren en vergroten van de weerstand door het nuttigen van goede en gezonde voeding ten faveure van algehele gezondheid.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid - Er zijn miljoenen geïnvesteerd in een vaccin waarvan niet bekend is of het gaat werken. Testen van een medicijn of vaccin duurt jaren voordat het label ‘werkzaam’ en ‘veilig’ krijgt. Wij zijn straks verplicht om iets in te laten spuiten waarvan niemand echt weet wat het nu in je lichaam doet en wat op langere termijn.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Iedereen zou moeten weten dat je 2 vormen van bewustzijn hebt, bewust en onbewust. Je bewuste brein kun jezelf sturen en uitschakelen.

Lees meer...

Kranten

Body & Fit

Telegraaf