Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine Lifestyle  – Na de door Foodwatch aan de ‘Reclame Code Commissie’ gerapporteerde klacht dat de vanillevla Optimel van Friesland Campina geen vanille bevat, heeft deze commissie besloten dat de reclame-uitingen voor dit product misleidend zijn en daarmee in strijd met de wet.

De commissie is van mening dat de vanillevla helemaal geen vanille bevat terwijl de consument dat wel zou mogen verwachten vanwege de naam en de uitingen op de verpakking van het product. De Reclame Code Commissie komt tot dit besluit (zie beslissing Reclame Code Commissie)na de door foodwatch gestarte klachtenprocedure naar aanleiding van een reportage van AVROTROS Radar.

foodwatch blij met de uitspraak
Voedselwaakhond foodwatch is zeer tevreden met de uitspraak omdat dit belangrijke en verregaande consequenties kan hebben voor veel meer andere producten. “Je ziet dat in toenemende mate echte natuurlijke ingrediënten worden vervangen door goedkopere kunstmatige aroma’s. Denk aan gembersiroop zonder gember, of frambozensnoepjes zonder framboos. De uitspraak bevestigt nu dat het onwettig is als dit niet duidelijk is voor de consument”, aldus de waakhond. Dat is een duidelijke vooruitgang met de vroegere interpretatie van de wet, de zogenaamde ‘labeling doctrine’: een producent mocht op de verpakking van alles suggereren wat niet klopte, zo lang de ingrediëntenlijst maar correct was.

Liegen op labels mag niet meer
In de nieuwe uitspraak wordt nu de lijn gevolgd dat liegen op de voorkant van de verpakking inderdaad gewoon liégen is, ongeacht of de kleine lettertjes van de ingrediëntenlijst op de achterkant van de verpakking juist zijn. Deze lijn komt voort uit een Duitse rechtszaak (Teekanne). De Reclame Code Commissie volgt nu deze uitspraak.

Vanavond 18 februari 2019 wordt in de uitzending van AVROTROS RADAR extra aandacht besteed aan de vanillezaak waarbij ongetwijfeld ook zal worden gekeken naar andere productne waarvan de beschrijvingen misleidend zijn c.q. kúnnen zijn.

Jos de Jong
Bron: foodwatch

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

09 december 2019

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Body & Fit

Aanbevolen artikelen