Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Column door Maria Kroon - NLMagazine Column - Mocht jezelf een Kluns zijn, dan is het woord klunzig duidelijk. Voor degene die dit euvel niet kent: het is niet fijn om een Kluns te zijn omdat de normale handelingen die je automatisch doet soms flink uit de hand lopen. Ik weet er alles van, want ik kan er ook wat van. Van het klunzen dus.

Varkensruggen, 1e bewijs klunzigheid
Ik noem de actie: ‘De Varkensruggen’ .
(Varkensruggen zijn betonblokken die worden geplaatst bij een wegafscheiding).
Het gegeven gaat als volgt: Ik stap uit mijn auto, sluit de deur af en loop naar de bouwmarkt toe, want ik heb leuke serieuze plannen om te verbouwen in ons huis. Door mijn enthousiasme zie ik de ‘varkensrug’ niet en val, nou ja ik val bijna, dat dan weer wel. Gelukkig kan ik mezelf wel goed opvangen maar voor een vreemdeling ziet het er lachwekkend uit. Enfin, ik struikel dus, daarna word ik gelanceerd, schiet ik wanhopig in een paar zwevende passen en kan ik nog net een paaltje vastgrijpen om mijn val te breken.

2e bewijs Achteruit de lobby in
We, V en ik, waren na een lange reis op ons geboekte adres in Mexico aangekomen. Warm, bezweet en bepakt met tas en koffer, duwde ik achterstevoren de deur van het hotel open, de volle koffer naar mij toetrekkend. Omdat ik met mijn rug de entreedeur openduwde, zag ik de opstap naar de balie niet. Ik tuimelde de lobby in en belandde op mijn achterste, gevolgd door de zware koffer. Hola Mexico!
Zo! De kop is eraf, ik heb bekend.

Beroemde klungelaars
Nu het gehannes van beroemde klungelaars! Wie kent Rowan Atkinson niet! Zijn vreemde blik is goud waard. Hilarische trucs verzint hij voor de dagelijkse handelingen met lachwekkende gevolgen. Stan Laurel en Oliver Hardy, óók zo’n fraai stel, Meesters (met een hoofdletter!) in het slapstickgenre. Mooi koppel en als je gevoel voor humor hebt, konden ze je een flinke dosis energie geven dankzij de zwijgzame missers.

Amerika, Cape Canaveral, Kennedy Space Center, Florida, 28 januari 1986.
Een verschrikkelijke fikse klunsgeschiedenis.
73 seconden na de lancering ontploft de NASA Spaceshuttle ‘The Challenger’. Ik geef je een beknopte omschrijving van de ramp. Het begon met een mankement aan de rechterstuwraket, defecte O-ring, gevolgd door ontsnapte gassen. Oorzaak: verkeerde toepassing, gevolgd door een onverwachte sterke windstroming, daarna trillingen en als laatste…brandstof en ‘Boem!’
De cockpit kwam grotendeels intact uit de wolk van verbrande gassen en viel 16 km omlaag. Daarna spatte de cockpit uiteen op het oppervlak van de Atlantische Oceaan. Een onderzoekscommissie boog zich over de toedracht van het rampzalige ongeluk van de Spaceshuttle de Challenger. De commissie kwam tot de conclusie, dat het drama het gevolg was van fouten van twee managers die geacht werden om door te werken, terwijl ze al vele dagen onvoldoende of niet geslapen hadden en daarom wegens slaapgebrek/vermoeidheid de verkeerde beslissingen hadden genomen. Het kostte 7 mensen hun leven. Klunzig? Oordeel zelf maar…

Het raadsel van kluns zijn
Waarom ben je een kluns? Waar ligt het aan? Aan onze genen? Of is het de maatstaaf in de maatschappij die de druk opvoert bij de mens. Waarom moeten we in het leven ons steeds beter voordoen dan de ander? Oh la la. Ik twijfel en speur en word beloond. Waarachtig vind ik aannemelijke antwoorden op mijn vraag.

Professor Reint Geuze, Neuropsycholoog Universiteit Groningen, vertelt in een artikel dat soms een opdracht vanuit je hersenen niet nauwkeurig genoeg wordt doorgegeven aan je spieren. Daardoor gebruik je niet de juiste spierkracht en voer je een beweging minder nauwkeurig uit. Vermoeidheid, geen of weinig slaap kan dus veel schade veroorzaken. Conclusie NASA?
Voor mijn andere voorbeelden zijn er natuurlijk door cineasten scenario’s geschreven.

Mocht je jezelf herkennen in deze column dan heb ik een tip: haast je niet, neem je tijd en laat je zeker niet opjutten, want dan verschijnt de Kluns!

Reacties zijn welkom en zorg goed voor jezelf!

MARIA
😉

Over Maria Kroon
“Ik ben dus een schrijver, maar soms zou ik een uitvinder willen zijn.

Regelmatig komt er een wind vol met uitvindingen in mijn hoofd langs”.

  • Schrijfster van kinderboeken en volwassenboeken;

  • Debuteerde met het kinderboek ‘Jojo en Wobje & De Gruttensnottensmurrie;

  • Al snel gevolgd door het Sinterklaasboek ‘De Sint die verdween’;

  • Haar derde kinderboek kreeg de titel ‘AMY EBBIE’;

  • LEES ME … KIJK ME… is speciaal geschreven voor de volwassenen onder ons;

  • Website Maria Kroon: www.kroonboeken.nl.

Quote

Uitgaan nu.nl

30 mei 2023

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching