Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Column Paul Afling - In de drukke decembermaand zien we weer eens wat een ‘bruisende binnenstad’ of dorpskern kan doen. De feestelijk verlichte straten zorgen voor gezelligheid en saamhorigheid, een goed leefklimaat en natuurlijk ook gewoon economische activiteit. Maar die winkelstraat staat wel onder druk. Door de opkomst van online shoppen, maar ook de stijgende energiekosten en huurprijzen.

Bijdrage werkgelegenheid
Als we daar niets aan doen, dreigt op korte termijn 30 procent van de non-food winkels de deuren te sluiten. En denk erom: de retail draagt bij aan de werkgelegenheid met 800.000 directe banen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste winkels de komende jaren verliesgevend worden als gevolg van de snelle stijging van de kosten voor inkoop, personeel en energie.

Helpen met kosten
Wat kan het kabinet doen om dat te voorkomen? Houd de stijging van de loonkosten (het minimumloon gaat 10 procent omhoog in januari) verder binnen de perken. Zorg dat het werken van meer uren meer ‘loont’ voor parttimers. Daarnaast zouden meer winkeliers dan nu geholpen kunnen worden met de betaling van hun energiekosten. En de huurstijging moet op een of andere manier worden beteugeld. Hopelijk komen deze punten aan de orde in de Tweede Kamer bij de behandeling van de begroting van minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat.

Mét de gemeente
Daarnaast is het belangrijk dat de ondernemers in winkelstraten en de gemeente de samenwerking zoeken. Want in winkelstraten komt veel gemeentelijk beleid samen. Ik denk aan ruimtelijke ordening, veiligheid, bereikbaarheid en cultureel aanbod. Zo kunnen zij samen winkelgebieden aantrekkelijk houden en verdere verschraling voorkomen. Dan kunnen we ook volgend jaar weer - gezellig - winkelen.

Paul Alfing
Beleidssecretaris retail

Bron: VNO/NCW

Quote

Uitgaan nu.nl

28 maart 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching