Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Geschiedenis - Wie maar niet genoeg kan krijgen van Leo Blokhuis, in een nieuwe serie over de Mayflower is hij de verteller in 'In het kielzog van de Mayflower'. Ook voor ‘niet Leo-liefhebbers is de serie natuurlijk een aanrader.

Naast muziekkenner is Leo Blokhuis ook verzot op geschiedenis. Dat liet hij al zien met een serie als ‘Achter de dijken’. In 2022 duikt Blokhuis opnieuw in het verleden. Dit keer vertelt hij het verhaal van het legendarische schip de Mayflower in de nieuwe geschiedenisserie "In het kielzog van de Mayflower."

Ruim 400 jaar geleden vertrok de Mayflower, met aan boord een groep Engelse protestanten die in Leiden woonde, naar de Verenigde Staten. Zij worden gezien als de grondleggers van Amerika en hebben beroemde nazaten als Marilyn Monroe en Barack Obama. Blokhuis reist door de geschiedenis van de Mayflower, om bij de actualiteit van vandaag aan te komen in een land dat meer dan ooit worstelt met zijn verleden. Hoe wordt er vandaag de dag naar het ontstaan van de VS gekeken, en wat zijn de Nederlandse invloeden hierop geweest?

Leo Blokhuis reist naar Amerika, waar de Pilgrims 400 jaar geleden arriveerden in Massachusetts, naar het Verenigd Koninkrijk, waar de diepgelovige vluchtelingen oorspronkelijk vandaan kwamen, en hij onderzoekt de Nederlandse sporen van het gezelschap in Leiden. Elf jaar lang woonden de Engelsen namelijk in de relatief tolerante Nederlandse stad. Na hun verblijf hier vertrokken ze naar de Nieuwe Wereld, die ze naar eigen inzicht konden invullen en waar ze hun gedroomde religieuze gemeenschap konden vormen. Maar: er woonden al duizenden jaren indianen...

De nieuwe geschiedenisserie In het kielzog van de Mayflower is vanaf vrijdag 7 januari wekelijks rond 22.05 uur te zien op NPO 2.

Dit artikel s overgenomen uit een publicatie van Rijnlandse geschiedenis www.rijnlandgeschiedenis.nl.

Quote

Uitgaan nu.nl

28 maart 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching