Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NL Magazine Cultuur/Hobby - Ook het bestuur van de MTVC heeft helaas moeten besluiten alle Toonder activiteiten tot 1 juni af- of uit te stellen en wenst iedereen veel sterkte en gezondheid toe in de komende maanden. Hartstikke jammer natuurlijk dat veel activiteiten niet door kunnen gaan. Mocht er nieuws zijn over nieuwe data, dan kunt u het beste even de website raadplegen. Als een activiteit wèl doorgang vindt, dan is een en ander online te volgen.

Online presentatie: De bovenboazen
Bijna zestig jaar na de eerste publicatie verschijnt het Bommelverhaal De bovenbazen nu in het Gronings, de taal van de regio waar de vader van Marten Toonder werd geboren, en waar Marten zelf ook heeft gewoond.
De uitgave is extra bijzonder, omdat naast het Gronings ook de Nederlandse tekst is opgenomen. De vertaling is van Marten van Dijken, die eerder De pijpleider vertaalde. Het omslag is gemaakt door één van de jongste Bommeltekenaars ooit, Tim Artz.

Het voorwoord is geschreven door René Paas, Commissaris van de Koning in Groningen.
“Als iemand me zou zeggen dat De Bovenbazen dit jaar voor het eerst is uitgebracht, zou ik dat moeiteloos geloven. Want Ollie B. Bommel bevindt zich in een wereld die in de greep is van de energietransitie. En van het kapitalisme in een van zijn uiterste vormen, een waarin een gering aantal mensen het voor het zeggen heeft en elkaar onderling topposities en aandelen toespeelt.

Ook onze moeizame verhouding met de natuur komt volop tot uiting in De Bovenbazen. Waar protesterende boeren nu waarschuwen voor de agro-industrie, die overal wat aan verdient in het productieproces – van het land tot aan de winkel – en weinig overlaat voor de boer zelf, daar doet Toonder er een schepje bovenop.”

De presentatie zou eerst plaatsvinden op Dag van de Grunneger Toal, maar als gevolg van het Corona-virus is dit helaas niet mogelijk. In plaats daarvan kunt u de presentatie nu live bijwonen vanuit uw eigen vertrouwde fauteuil. Het eerste exemplaar van De bovenboazen wordt overhandigd aan Bommeltekenaar Tim Artz, vertaler Marten van Dijken en Koos Wiersma, burgemeester bij Gemeente Appingedam.
•             Locatie: HIER
•             Tijdstip: Woensdag 25 maart, 16.00 uur
•             Vrij entree

Quote

Uitgaan nu.nl

22 september 2023

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching