Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Cultuur - Woensdag 16 oktober 2019 reikt juryvoorzitter Paul Schnabel op Amerongen voor de vijfde keer de Ithakaprijs uit. Dan wordt ook het Ithakastipendium toegekend. Beide zijn de belangrijkste prijzen voor verbindend onderzoek of journalistieke producties naar kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen. Zowel de prijs als het stipendium bedragen ieder € 5.000,-. Prijs en stipendium zijn een initiatief van stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) en zijn mogelijk dankzij een ruime particuliere gift. De Ithakaprijs werd in 2015 ingesteld.

De jury bestaat uit: Paul Schnabel (voorzitter), René Dessing (secretaris / voorzitter sKBL). Leden zijn Yme Kuiper (emeritus hoogleraar hist. Buitenplaatsen & Landgoederen RUG), Marcel van Ool (adviseur landschap & cultuurhistorie bij Staatsbosbeheer), Mirjam Koedoot (journalist & projectleider natuur & duurzaamheid) en Luydert Smit (jurist / econoom).
Negen inzendingen ter jurering te weten:

- Peter de Jong, Van Macht naar Folklore. Heerlijkheden in Zuid-Holland na de Franse Tijd, Woudrichem 2018.
- Willemieke Ottens / Els van der Laan – Meijer / Karin Bevaart, Groene Parels in Overijssel. Wandelen door lommerrijke landschapsparken, Zwolle 2019.
- Michiel Purmer, Het landschap bewaard. Natuur en erfgoed bij Natuurmonumenten, Hilversum 2018.
- Kees van der Leer e.a., Historisch Voorburg, De Vliet langs Leidschendam en Voorburg van de Vlietlanden tot de Hoornbrug, Voorburg 2018.
- Stichting Pieter en Greet Battjes tot instandhouding van Landgoed Bosch en Vaart, Bosch en Vaart. Schoonheid aan het water, Meppel 2018.
- Eddy ter Braak / Cees Jan Frank / Wilma Nijenhuis-ten Arve / John Töpfer, De Cloese. Havezate aan de Berkel, Utrecht 2018.
- Caspar Visser ’t Hooft, Een hof tot ons gerief. De geschiedenis van zeven buitenplaatsen en hun bewoners, Utrecht 2019.
- Trudi Woerdeman, Tuinieren met Stinzenplanten. Vreugde van een vroege lente, (2de geheel herziene en uitgebreide druk), Laag Keppel 2018
- Martin van den Broeke e.a., Buitenplaatsen in het Westland. Met smaak en tot voordeel aangelegd, Naaldwijk 2018

Eerdere winnaars van prijs en -stipendium
- 2018: Ithakaprijs Jan ten Hove voor Arnichem, buitenplaats aan de Vecht. Historie van huis en Haersterveer. Conrad Gietman kreeg een stipendium voor onderzoek naar Familieorde, hiërarchie en privacy in kastelen en buitenplaatsen (1550-1650).
- 2017: Ithakaprijs Anne Mieke Backer voor Er stond een vrouw in de tuin. Over de rol van vrouwen in het Nederlandse landschap. Annet Werkhoven kreeg een stipendium voor onderzoek naar Hist. buitenplaatsen, villa’s en landgoederen op de Stichtse Lustwarande
- 2016: Ithakaprijs Kees van der Leer & Henk Boers voor Huygens’ Hofwijck. De buitenplaats van Constantijn en Christiaan. Dit boek verschijnt binnenkort in Engelse vertaling. Ook Martin van den Broeke won de Ithakaprijs voor zijn Het Pryeel van Zeeland.  Buitenplaatsen op Walcheren 1600-1820.
- 2015: Ithakaprijs Mascha van Damme voor Heren op het Land. Buitenplaatsen van Twentse textielfabrikanten. Els van der Laan / Willemieke Ottens / Jelmer Bokma kregen een stipendium voor onderzoek naar de Noordelijke Lustwarande: staten en stinzen van Friesland, de borgen van Groningen en de havezaten van Drenthe.

Score.nl

Shop de nieuwste collectie van topmerken bij Score

Quote

Uitgaan nu.nl

15 november 2019

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Chasin

CHASIN' New collection performance wear is here
Aanbevolen artikelen