Column Jos de Jong
Typography

NL Magazine Lifestyle & gezondheid - Bij een processie denk je vaak aan heel iets anders dan aan de toevoeging ‘rups’. Zo’n rups is bij een processie en sowieso eigenlijk nergens bepaald een welkome gast.

Dat beest bezorgt je de kriebels, je krijgt jeuk van zijn brandhaartjes, je kunt er hele nare uitslag en behoorlijke benauwdheid van krijgen. De processierups zit meestal op en in eikenbomen, vandaar dat men hem ook wel de eikenprocessierups noemt. Kom je dat beest tegen, dan is het oppassen geblazen. Voorzichtigheid kent geen tijd…


Wat is die processierups nu voor een beest…
De eikenprocessierups is een soort nachtvlinder die overwintert in eikenbomen. Het beest behoort tot de mottensoort en legt eitjes in eikenboomtoppen. Als de eitjes uitkomen, vervelt de rups diverse malen en verzamelt zich daarna samen met een grote groep in een nest op de stam van de eikenboom. Een volwassen vlinder is vrij onopvallend, heeft bruine vleugels en is ca 22 – 30 millimeter groot; dat is niet echt heel groot voor een vlinder, maar is wel  groot genoeg voor ongelooflijk vervelende irritatie. Het zijn razend vervelende motten met een beharing die uit maar liefst zo’n 700.000 brandhaartjes voorzien van weerhaakjes bestaat; ideaal tegen vijanden zoals insectenetende zoogdieren, maar ware lastposten voor mens en dier. Kom je in aanraking met deze brandharige beestjes, hun vervellingshuidjes en uitwerpselen, pas dan goed op. Voordat je het weet heb je geïrriteerde ogen, krijg je het benauwd of word je gefêteerd op een forse uitslag met jeuk van hier tot Tokio.


Oppassen geblazen
De processierups beweegt zich samen met zijn maten over bladeren en over boomstammen voort in colonnes; een ware processie als het ware, vandaar de naam.

Een paar decennia terug was deze rups een unicum in onze contreien. Echter, sinds het eind van de 20e eeuw komt hij regelmatig voor en het aantal groeit gestadig door, zeker na zachte winters; en die hebben we veel de laatste jaren, dus tel uit je winst…
Vooral in de maanden mei t/m juli kun je de eikenprocessierups terugvinden op eikenbomen. Een eikenboom met eikenprocessierupsen herken je direct aan allerlei spinsels rondom de takken en de stam van de eikenboom. Uit de buurt en afblijven dus.

Koude kermis
Eind juli ontpoppen de rupsen zich tot vlinders en verlaten het nest maar de achtergebleven nesten kunnen nog steeds voor forse ellende zorgen. Denk je slim te zijn door zelf even het nest te verwijderen, dan kom je van een koude kermis thuis. Niet doen dus maar gewoon de gemeente bellen voor advies.

Jos de Jong

Merchandise NL

Body & Fit