Column Jos de Jong
Typography

Ook voor hen verloopt deze feestdag heel anders dan anders

Column Jos de Jong - Vanwege het virus waaraan we zo langzamerhand, en zeker op een dag als de jaarlijkse Koningsdag, zo weinig mogelijk willen denken, ziet deze legendarische feestdag er dit jaar heel anders uit dan anders.

Heel jammer natuurlijk voor iedereen die gedurende het afgelopen jaar allerlei spullen heeft verzameld voor de vrijmarkt die er dit jaar dus óók niet is. Jammer dat alle festiviteiten zijn gecancelled, de kroegen en eethuizen zijn gesloten, dat wij Hollanders, op een dag als deze, worden gemaand zo veel mogelijk om binnen te blijven, elkaar op deze feestdag niet weer gezellig en spontaan mogen zoenen omdat we 1.5m moeten handhaven.

De enige personen waarvan ik denk dat ze het voor een keertje helemáál niet erg vinden om deze dag binnen te blijven, zijn de Koning zelf, de Koningin, hun 3 dochters en de leden van het Koninklijk Huis die de Koninklijke familie elk jaar vergezellen met het in een dorp of stad vieren van de verjaardag van onze Willem Alexander. Immers, elke verjaardag van W.A. moeten ze vroeg uit de veren om ergens in het land zijn verjaardag te vieren met de nodige toespraken, handenschudderij lokale spelletjes, etc.

 

Eindelijk ook voor hen op deze dag eens een keertje lekker uitslapen, misschien wel ontbijt op bed, slingers in de woonkamer, ‘Lang zal hij leven’ en ‘Er is er een jarig hoera, hoera’-gezang, gezellig met elkaar aan de koffie met gebak en de hele dag lekker samen genieten van een verjaardag waar ieder ander ook elk jaar zo lekker thuis van kan genieten. Gewoon lekker thuis, gezellig met vrouw en kids, lekker geen verplichtingen, misschien wel thuis voor de buis, lekker hangen op de bank, beetje netflixen en doen waar iedereen zin in heeft. Wat wil je als Koning nu nog meer op- je verjaardag.

Héérlijk toch, zo’n dagje! Misschien met als enige nadeel dat de Koning geen familie en vrienden op bezoek krijgt vanwege alle coronashit, maar ik weet zeker ‘daar komt hij echt wel over heen’. Zo’n lekkere vrije dag, het is hen allen van harte gegund.
Dus, dit jaar volstaan we allemaal met een eenvoudige felicitatiekaart. Later in het jaar, nadat de coronapandemie in de geschiedenisboeken is geschreven, vinden we vast wel weer een aanleiding voor een feestje met WA en zijn gevolg.

Jos de Jong

Merchandise NL

Body & Fit