X-C: Transference between Neighbours opent vrijdag 3 maart

Cultuur & Uitgaan
Typography

WOW Artists in Residence Xavier Robles de Medina en Clément Carat

tentoonstelling | opening vrijdag 3 maart 17.30 uur | te zien t/m 13 mei | Green Gallery, WOW Amsterdam

NL Magazine Cultuur - Kruisbestuiving op haar mooist: als buren in de broedplaats raakten Xavier Robles de Medina en Clément Carat geïnspireerd door elkaars werkwijze. Het resulteerde in een intensieve periode waarin zij nieuw werk produceerden - inclusief portretten van elkaar - dat vanaf vrijdag 3 maart wordt tentoongesteld bij WOW. Een confrontatie tussen stijl en aanpak.

Kunstenaar Dan Dickhof spreekt tijdens de opening.

Het idee voor X-C ontstond vanuit het respect dat de twee jonge kunstenaars voor elkaars werk voelen. Door elkaar te inspireren met hun zeer verschillende benaderingen van het maakproces, zoeken ze de grenzen van hun eigen werk op. De fotografische maar tegelijk dromerige tekeningen van Robles de Medina staan in schril contrast met Carats beelden, waarvoor hij een geheimzinnige etstechniek toepaste en zo alledaagse objecten in een ander daglicht plaatst. Binnen dit spanningsveld proberen de kunstenaars een middelpunt te bereiken.
 
De tentoonstelling is het resultaat van dit experiment. De Green Gallery wordt een laboratorium waar de dialoog tussen de Artists in Residence zichtbaar is gemaakt, en van waaruit zij hun positie in de hedendaagse kunstwereld verkennen.
 
Over Xavier Robles de Medina (website)
Het werk van Robles de Medina (1990, Paramaribo) is zowel geworteld in observatief tekenen als in een objectieve ontleding van het kunstwerk als driedimensionaal object. De kunstenaar stelt vragen over sociale en artistieke categorieën en zoekt naar een waarheid over zijn eigen identiteit binnen de schildertraditie. In Amsterdam is Robles de Medina tegelijk dicht bij en ver weg van zijn Surinaams-Nederlandse achtergrond. Een terugkerend thema in zijn werk zijn de symbolen en contextuele eigenaardigheden in foto’s en documentaires over Surinames verleden en heden.
 
In 2015 werd Robles de Medina als jongste kunstenaar ooit genomineerd voor de Prix de Rome. Daarnaast deed hij een residency in Zimbabwe. In 2016 stond hij op de shortlist voor de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst met zijn tekening En het Donker Duurde een Volle Nacht. Momenteel is zijn eerste solotentoonstelling If You Dream of Your Tongue, Beware te zien bij Catinca Tabacaru Gallery in New York City (t/m 19 februari). Tevens doet hij mee aan de groepsexpositie While Meditating on War bij CBK Zuidoost, Amsterdam (t/m 11 maart).
 
De pers over Robles de Medina: ForbesViceBlouinartinfo en Star Nieuws.
 
Over Clément Carat (website)
Carat (1991, Parijs) is beeldhouwer, performer, videokunstenaar en tekenaar. Tijdens zijn studie aan het Sandberg Instituut onderzocht hij informele systemen, economieën en strategieën. Hij was in het bijzonder geïnteresseerd in de toepassing van deze ideeën in de westerse samenleving om zo moderne, non-industriële technologische utopieën nieuw leven in te blazen. Een voorbeeld hiervan is zijn essay over de geïmproviseerde methoden waarmee illegale Mexicaanse immigranten proberen de strengbewaakte Amerikaanse grens over te steken. Een ander voorbeeld is zijn Canvas Car, waarvoor hij tijd en kennis inruilde voor materialen en expertise, zodat de auto het resultaat is van een informele economie.
 
Carats werk werd al tentoongesteld bij Gallery Télétérités (Boedapest), Universiteit Utrecht, Marfa Summer School (Texas) en de Wandering School (Milaan). Binnenkort neemt hij deel aan Block 21, een residency in Rustavi (Georgië), met een project over illegale straatraces.
 
Over WOW Amsterdam
WOW Amsterdam is een jonge, spannende culturele hotspot in Amsterdam West, ondergebracht in een oud HTS-complex uit de jaren zestig. WOW heeft vijftig studio’s voor artists in residence, net afgestudeerd talent van de Amsterdamse kunstopleidingen. Hieronder zijn beeldend kunstenaars, fotografen, grafisch vormgevers, modeontwerpers, musici, dansers en theatermakers, afkomstig van opleidingen als de Rietveld Academie, het Sandberg Instituut, Conservatorium Amsterdam, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en het Amsterdam Fashion Institute (AMFI). WOW combineert deze studio’s met een hostel en verscheidene tentoonstellingsruimten.
 
WOW biedt een platform voor jong talent, vóór en met haar tijdelijke bewoners, en draagt dit middels een dynamisch cultureel publieksprogramma uit. Er worden exposities, muziekavonden, filmavonden, markten en cursussen voor kinderen uit de buurt georganiseerd. WOW wil een bruisende plek in de stad zijn; een plek die open staat voor frisse creatieve denkers en doeners, waar jong en gevestigd talent elkaar ontmoet en inspireert. Voor het publiek en professionals is WOW dé plek om opkomende kunstenaars te ontdekken. Zo werden Artists in Residence al genomineerd voor prijzen als de Prix de Rome, de Dutch Design Awards en de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.

 

 

Quote

advertentie Body Fit